Доклад, изготвен от Службата на комисаря на ООН по правата на човека, обвинява Русия в систематично потискане на украинския език, култура и идентичност в окупираните територии на Украйна, съобщава кореспондентът на Би Би Си в Женева.

В същото време авторите на доклада критикуват и украинските власти за преследването на заподозрени колаборационисти в освободените райони на страната.

Както се отбелязва в доклада, в окупираните от Русия райони на Украйна училищата са преминали към руска учебна програма, а съдилищата използват законите на Руската федерация.

Украинският интернет, телевизията и радиото са блокирани, работят само руски медии. В същото време гражданите, които се отказват от руско гражданство, рискуват да загубят работата си, достъпа до здравната система и пенсиите.

Подобна стратегия, според службата по правата на човека на ООН, унищожава местните общности и води до тежки последици за украинското общество.

Докладът обаче също така критикува действията на Украйна в освободените райони, по-специално преследването на обвинените в колаборационизъм.

Според авторите на документа тези хора често не са имали друг избор, освен да се съгласят да работят под руска окупация.

Подобни практики карат хората да страдат двойно и допълнително разделят обществото, се казва в доклада.

Неговите автори смятат, че засегнатите от този конфликт се нуждаят не само от наказване на отговорните за военните престъпления, но и от процес на помирение и установяване на истината, пише нашият кореспондент.

Служители на ООН не са имали достъп до украински райони под руски военен контрол, но са провели 2319 интервюта със свидетели и жертви. Служители на наблюдателната мисия на ООН общуваха с тези хора както лично, така и дистанционно.

"Много от живеещите под окупацията са били изправени пред сплашване и преследване и са били постоянно изложени на риск от насилие, лишаване от свобода и наказание", се казва в доклада.

Експерти на ООН потвърдиха, че най-малко 26 цивилни, включително две деца, са били убити в окупираните територии. По-специално това се е случило по време на обиски. Други 30 местни жители са били убити по време на арест, се отбелязва в доклада. Повечето от тези убийства са извършени между март и май 2022 г., се казва в документа.

ООН смята, че изтезанията са били широко разпространени в местата за задържане. "Офисът на върховния представител на ООН за правата на човека получи достоверни и надеждни доказателства относно отношението към 171 цивилни и установи, че 90% от тях са били подложени на изтезания или малтретиране."

"Руските военни, наред с други неща, са извършвали брутални побои, порязвания, поставяне на остри предмети под ноктите, симулиране на удавяне и смъртно наказание и използване на електрошок", се казва в доклада.

48 задържани цивилни, включително дете, са били подложени на сексуално насилие, включително изнасилване и генитално осакатяване. Експертите на ООН са документирали и 16 случая на сексуално насилие, извършено от руски войници извън местата за задържане. Почти всички от тях са извършени срещу жени.

Докладът на ООН показва 687 случая на извънсъдебно задържане на хора в окупираните територии до декември 2023 г. От тях 587 са мъже, 92 са жени, както и седем момчета и едно момиче.

Украинските власти и западните журналисти съобщиха, че реалният брой на задържаните и убитите от руските окупационни власти е много по-голям. Според украинските власти само в град Буча близо до Киев по време на окупацията са загинали над 400 души, а заедно с Бучанския район броят на жертвите надхвърля 1400 души.

Експертите на ООН отбелязаха също, че около 1600 цивилни затворници, които са били в украински затвори в Херсонска област до февруари 2022 г., са били прехвърлени в места за задържане в Русия.

Авторите на доклада също така разкритикуваха езика на украинския закон, насочен към наказване на сътрудниците, като "неясен и неточен". Според тях този закон е в състояние да криминализира действията, които окупационните власти са принудили жителите да предприемат и които може да са необходими за поддържане на нормалния живот на населението.

Доклад на ООН: Руските сили в Украйна изтезават, осакатяват и насилват военнопленници

Доклад на ООН: Руските сили в Украйна изтезават, осакатяват и насилват военнопленници

Описват се и престъпленията срещи цивилни