Следващата седмица експертите на ООН ще представят още един доклад за мащабни нарушения на човешките права в Украйна от руските военни, съобщава Би Би Си.

Както съобщава кореспондентът на Би Би Си в Женева Имоджен Фоукс, в документа се описват подробно изтезанията на украински военнопленници, както и безмилостните обстрели и бомбардировки на цивилното население на страната (особено в Мариупол).

Доказателствата в доклада идват от стотици очевидци - украински военнопленници и дезертирали руски войници, които следователите на ООН са интервюирали по време на около десет посещения в Украйна.

Авторите на документа стигат до извода, че систематичните изтезания на пленниците са широко разпространени: те редовно биват, измъчвани с електрошок и дори осакатявани.

Един от бившите пленници разказал пред разследващите, че в един момент болката станала толкова непоносима, че той започнал да моли мъчителите си за смърт.

Руските дезертьори от своя страна потвърждават, че висши офицери дават заповеди на подчинените си да "работят здраво и да не проявяват милост".

Докладът също така подробно описва безразборните бомбардировки на цивилни, болници и културни обекти, както и изтезанията, изнасилванията и убийствата на украински цивилни, случващи се в окупираните от Русия градове, и незаконното извеждане на украински деца в Русия. Представени са доказателства за други военни престъпления и престъпления срещу човечеството, за които извършителите трябва да понесат отговорност.

ISW към натискащите за преговори: Руският мир означава край на Украйна

ISW към натискащите за преговори: Руският мир означава край на Украйна

Руските сили се подготвят за ново настъпление в края на май или лятото на 2024 г