Военновъздушните сили на Сирия умишлено са бомбардирали водоизточници през декември, военно престъпление, прекъснало водоподаването на 5,5 млн. души в и около столицата Дамаск. Това обяви независимата Международна анкетна комисия за Сирия, цитирана от "Ройтерс".

Комисията уточни, че не е открила доказаталества за умилено замърсяване на водоподаването или разрушаването му от въоръжени групировки, както сирийското правителство твърдеше тогава.

ООН: Сирия се превърна в стая за изтезания

ООН: Сирия се превърна в стая за изтезания

Трябва да се осигури правосъдие, да се установи истината

Бунтовници контролираха изворите в долината Уада Барада, северозападно от Дамаск от 2012 г. насам и бяха изправени пред голяма офанзива на сирийските правителствени сили и техни съюзници, въпреки споразумението за спиране на огъня. Бунтовниците се изтеглиха в края на януари.

Комисията, ръководена от бризилския разследващ Пауло Пинейро, отбеляза, че няма съобщения за хора, страдащи от замърсяване на водите на или преди 23 декември, когато сирийските военновъздушни сили удариха извора Ал Фиджа с най-малко две бомбардировки.

"Въпреки че присъствието на въоръжени бойци в извора представлява военна цел, големите щети, нанесени на извора имаха опустошителен ефект върху повече от 5 млн. цивилни както в контролираните от правителството райони, така и в контролираните от опозицията райони, които са били лишени от редовен достъп до питейна вода за повече от месец", се посочва в доклада на комисията.

"Нападението представлява военно престъпление, тъй като са атакувани обекти, крайно необходими за оцеляването на цивилното население, а също така нарушават принципа на пропорционалност при нападения", допълват от комисията.

Заключенията на комисията се основават на интервюта с жители и сателитни изображения, както и публично достъпна информация.

Докладът, който обхваща периода между 21 юли 2016 и 28 февруари тази година, дойде по-малко от две седмици след като комисията обяви, че сирийската правителствена авиация умишлено е бомбардирала и обстрелвала хуманитарен конвой, убивайки 14 хуманитарни работници през септември миналата година.

Комисията също така е документирала използването на смъртоносен хлорен газ на няколко пъти от правителствени и проправителствени сили в предградията на Дамаск и в провинция Идлиб.

Няма доказателства за руска намеса в нападенията с хлор, се посочва в доклада.