Международният съюз по телекомуникации (ITU), орган на ООН, осъди серия от инциденти, които според него представляват руска намеса в сателитните системи на европейски страни и призова Русия да прекрати тези действия, според документ, публикуван в понеделник, предава Ройтерс.

Международният съюз по телекомуникации (ITU) миналата седмица разгледа серия от жалби от Украйна и четири страни от Европейския съюз - Франция, Нидерландия, Швеция и Люксембург, относно намеса в сателитните системи през последните месеци.

Жалбоподателите заявиха, че инцидентите са блокирали GPS сигналите, застрашавали са въздушния трафик и са прекъснали детски телевизионни канали, за да показват картини с насилие от войната в Украйна.

"Бордът изрази сериозна загриженост относно използването на сигнали за умишлено причиняване на вредна намеса," се казва в изявление на Радиорегулаторния съвет на ITU, базиран в Женева. Съветът съобщи, че нарушенията в сателитните мрежи на Франция и Швеция "изглежда произхождат от наземни станции, разположени в районите на Москва, Калининград и Павловка" и ги нарече "изключително тревожни и неприемливи".

ITU призова Русия незабавно да прекрати тези действия и да разследва инцидентите. Органът също така призова за среща между засегнатите страни и Русия, за да разрешат случаите и да предотвратят тяхното повторение.

Руската дипломатическа мисия в Женева не отговори веднага на искане за коментар. Москва, която отрича нарушаването на правилата на ITU, също е подала жалба за предполагаема намеса в сателитите от страна на НАТО, но този въпрос не беше разгледан от ITU по време на миналогодишната среща, по причини, които не са ясни към момента.

ITU, съставен от 193 държави членки и базиран в Женева, е отговорен за регулирането и координирането на глобалната сателитна система. Уставът му задължава да координира усилията за елиминиране на вредни намеси.

Заради GPS-смущения Естония обвини Русия в нарушение на международното право

Заради GPS-смущения Естония обвини Русия в нарушение на международното право

Германия вече се оплака от подобни проблеми