Организацията на обединените нации (ООН) отпусна допълнителна помощ за ивицата Газа на стойност 4,5 милиона долара, след като бе обявено прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". Това съобщи говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик в брифинг в петък.

"Координаторът за спешна помощ днес отпусна 4,5 милиона долара за централния фонд за реагиране при извънредни ситуации за нарастващите хуманитарни нужди в Газа в допълнение към 14,5 милиона долара, обявени по-рано тази седмица за окупираната палестинска територия," каза той.

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израелското правителство единодушно реши да прекрати огъня…

Израелската армия и палестинските радикали в Ивицата Газа разменят ракетни удари от 10 май, след избухването на насилието край джамията Ал-Акса в Стария град на Йерусалим в началото на май, когато над 700 палестинци бяха ранени.

Според последните данни са убити най-малко 12 израелци и над 250 палестинци. Прекратяването на огъня беше стартирано в 02:00 ч. на 21 май.

Скоро след обявяването на примирието в южната част на Израел отново бяха пуснати сирени със сигнал за тревога - знак, че от ивицата Газа отново са изстреляни ракети.

Иран приветства палестинската "победа", предупреждава за "смъртоносни удари" срещу Израел

Иран приветства палестинската "победа", предупреждава за "смъртоносни удари" срещу Израел

"Вашата съпротива принуди агресора да отстъпи"

Иран обяви, че палестинците са спечелили "историческа победа" над Израел, който Революционната гвардия предупреди да очаква "смъртоносни удари", след като 11-дневният конфликт в Газа показа силата на палестинския арсенал.

Иран, който не признава Израел, подкрепя и въоръжава ислямистките радикали от "Хамас", които управляват Ивицата Газа, докато Палестинската автономия на президента Махмуд Абас контролира населените с палестинци райони на окупирания Западен бряг.