Организацията на обединените нации (ООН) предложи нейните страни членки да създадат и се договорят за система за по-справедливо споделяне на отговорност за стотиците милиони бежанци и мигранти от цял свят, съобщава „Ройтерс”.

Глобалното споразумение ще бъде придружено от водена от ООН кампания за борба с ксенофобията и расизма, които хвърлиха позорно петно върху дискусиите за бежанците и мигрантите, заявиха официални представители на ООН на пресконференция при представянето на доклад за глобалната миграция.

По изчисленията на ООН по света има 20 млн. бежанци и още около 40 млн. души, разселени в собствените си страни. От бежанците 86% живеят в развиващи се страни, често близо географски до техните страни.

В добавка към горните данни са 244 млн. мигранти, които живеят и работят в страни, където те не са били родени, се допълва в доклада.

Кампанията ще се опита да се противопостави на все по-негативното отношение и тон в дебатите за това как да се справим с кризата, допълват от ООН.

Обезпокоен съм от нарастващата тенденция страните членки да издигат огради и стени”, посочва генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и допълва:  „Ксенофобските и расистките отговори на бежанците и мигрантите изглежда достигат нови нива на острота, честота и обществено приемане.”

Предложенията идват преди срещата на върха, планирана в ООН през септември за справянето с глобалната бежанска криза.

Водената от ООН агитация ще насърчава такива стъпки като по-директен, личен контакт между бежанците, мигрантите и хората в приемащите страни, изтъква Карен АбуЗайд, специален съветник на ООН за срещата.

Също така страните ще бъдат призовани да разработят планове за включване на бежанците и мигрантите в образователни и езикови курсове, курсове за различни умения, както и разширяването на възможностите за намиране на работа.  

Глобалното споразумение ще изисква държавите да споделят отговорност по най-различни начини, така че отговорността и тежестта да не бъде носена само от няколко държави, докато други правят далеч по-малко.