Съветът към ООН по правата на човека назначи канадския съдия Филип Кирш за председател на комисията, която ще разследва случая с "Флотилия на свободата".

Такава комисия трябва да започне работа още днес и да излезе със заключение до септември месец.

Припомняме, „Флотилия на свободата" беше превзета на абордаж от израелски морски пехотинци, при опит да пробие блокадата на Газа. При сблъсъка имаше убити и ранени, предимно турски граждани.

Израел отхвърли обвиненията за ненужно проявена агресия спрямо хуманитарен конвой, а отношенията й с Турция рязко се влошиха.

Съдията Филип Кирш е известен като експерт в областта на наказателното право, свързано с морския тероризъм и взимането на заложници. Преди той е заемал ръководни длъжности в международния военен трибунал в Хага.

Според анализатори едва ли Кирш може да се причисли към приятелите на Израел и вероятно ще стане „вторият Голдстоун".

Южноафриканският съдия Ричард Голдтсоун оглавяваше комисията по разследването на военната операция „Излято олово" в сектора Газа от началото на 2009 година. Комисията обвини Израел във военни престъпления и използването на бял фосфор.

Израел сформира собствена комисия по разследване на инцидента. Според изявления обаче на редица лидери те няма да признаят резултатите от това разследване.