Производството на опиумен мак в Афганистан, който преди беше най-големият доставчик в света, спадна драстично, след като администрацията на талибаните забрани отглеждането на наркотици миналата година. Това става ясно днес от доклад на ООН, съобщава "Ройтерс".

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) съобщи, че отглеждането на опиум е спаднало в цялата страна до едва 10 800 хектара през 2023 г. от 233 000 хектара през предходната година, което намалява предлагането с 95% до 333 тона.

Това оказва натиск върху фермерите в страната, понеже там повечето хора зависят от селското стопанство и стойността на износа на мак на моменти надвишава стойността на всички официално изнесени стоки, твърди UNODC.

Резкият спад може да има сериозни последици за икономиката в страна, където около две трети от населението вече се нуждае от хуманитарна помощ, гласи доклада.

Талибаните в Афганистан обявиха война на опиумния мак

Талибаните в Афганистан обявиха война на опиумния мак

Започва кампания за унищожаване на маковите насаждения

"През следващите месеци Афганистан има остра нужда от силни инвестиции в устойчиви средства за препитание, за да предостави на афганистанските фермери възможности далеч от опиума", каза Гада Уали, изпълнителен директор на UNODC, по време на изявление. "Това представлява реална възможност за надграждане към дългосрочни резултати срещу незаконния пазар на опиум и щетите, които той причинява както на местно, така и на световно ниво."

Според UNODC огромното свиване на доставките от Афганистан, за който се смята, че доставя около 80% от световния нелегален опиум, може в крайна сметка да доведе до спад в употребата на опиум в международен план, но също така рискува да ескалира глобалната употреба на алтернативи като фентанил или синтетични опиоиди.

Върховният духовен лидер на талибаните забрани отглеждането на наркотици през април 2022 г., а вътрешното министерство заяви, че ще унищожи всички останали посеви. Според експерти по време на предишното си управление талибаните забраниха отглеждането на мак през 2000 г., тъй като търсеха международна легитимност, но се сблъскаха с обществена реакция,

В много от провинциите, където талибаните исторически са имали високи нива на подкрепа, като южен Хелманд, се е отглеждал много опиев мак. UNODC заяви, че много фермери са преминали към отглеждане на пшеница, но това води до по-ниски приходи, от тези от мака.

Как Пакистан планира да експулсира над 1 милион афганистанци

Как Пакистан планира да експулсира над 1 милион афганистанци

Пакистан обяви крайния срок в сряда на 3 октомври, давайки на повече от милион души около четири седмици да се преместят.