Талибаните в Афганистан започнаха кампания за унищожаване на макови насаждения, съобщава "Асошиейтед прес".

Целта е да се сложи край на масовото производство на опиум и хероин в страната въпреки опасенията на селските стопани, че ще останат без препитание във време на растяща бедност.

Талибаните завзеха властта в Афганистан преди повече от девет месеца, а в началото на април издадоха указ, забраняващ отглеждането на мак в цялата страна.

Предвижда се нарушителите да бъдат "арестувани и съдени според законите на шериата в съответните съдилища", заяви заместник-министърът на вътрешните работи, отговарящ за борбата с наркотиците, Абдул Хак Ахунд.

Близо 10% са наркозависимите в Афганистан

Близо 10% са наркозависимите в Афганистан

Площта обработваемата земя, използвана за незаконно отглеждане на опиумен мак през 2020 г., се е увеличила с 37%

Тази забрана обаче вероятно тежко ще засегне милиони бедни селскостопански производители и работници, които разчитат на приходите от отглеждането на мак, за да се препитават. Тя бе наложена в момент, когато афганистанската икономика е срината, след като бе лишена от международно финансиране след идването на власт на талибаните. По-голямата част от населението трудно се изхранва, а страната преминава през най-лошата суша от години.

Афганистан е най-големият производител на опиум в света и основният източник на хероин за Европа и Азия. Производството нараства силно през последните 20 години въпреки милиардите долари, похарчени от САЩ в опит отглеждането на мак да бъде спряно.

Към днешна дата производството на опиум в Афганистан е по-голямо от всички други страни производителки на опиум взети заедно. Близо 80% от хероина, произведен от афганистанския опиум, достига до Европа през Централна Азия и Пакистан.

Бум на опиумен мак в Афганистан

Бум на опиумен мак в Афганистан

Една от причините е използването на достъпна технология