Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предупредил израелския премиер Бенямин Нетаняху в писмо, че спирането работата на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в окупираната палестинска територия би бил "катастрофа".

Това каза Гутериш във вторник, цитиран от "Ройтерс". 

"Подобна мярка би провалила усилията за облекчаване на човешкото страдание и напрежението в Газа и всъщност в цялата окупирана палестински територия. Това би било нова катастрофа в рамките на вече истинска катастрофа", каза той пред репортери.

Агенцията за палестинските бежанци на ООН е пред тежка финансова криза

Агенцията за палестинските бежанци на ООН е пред тежка финансова криза

Шефът й апелира за възобновяване на финансирането

През юли израелският парламент даде предварително одобрение на законопроект, който обявява Агенцията за терористична организация и предлага прекратяване на отношенията с органа. Израелските лидери обвиниха институцията в сътрудничество с бойците на "Хамас" в Газа.

Припомняме, че в началото на октомври, Съветът за сигурност на ООН критикува Израел за решението му да обяви Гутериш за персона нон грата, като обяви, че всеки ход за делегитимиране на работата му е контрапродуктивен.

Припомняме, че израелският външен министър Израел Кац постави в черния списък генералния секретар Гутериш заради осъждането на ракетните атаки на Иран по-рано през седмицата. Гутериш не може да посети Газа и Западния бряг.

Това бе последният от поредица от спорове между Израел и ООН. Израелски официални лица твърдят, че хиляди служители на ООН имат връзки с палестинската групировка "Хамас", която нападна Израел от Ивицата Газа миналия 7 октомври, и "Ислямски джихад". ООН казва, че израелците все още не са подкрепили това твърдение с доказателства.

Израел също така спря да издава визи на служители на ООН, които се опитват да посетят Газа.

Докато държави, включително Франция и Обединеното кралство, бързо се обявиха в защита на Гутериш, изявлението на Съвета за сигурност беше първият път, когато САЩ - основният съюзник на Израел - излезе в подкрепа на шефа на ООН.

Според разследване на ООН деветима нейни служители са замесени в атаката на 7 октомври

Според разследване на ООН деветима нейни служители са замесени в атаката на 7 октомври

Въпросните деветима служители вече не работят в агенцията

През август, разследване на ООН показа, че деветима служители на Агенцията на ООН за палестинските бежанци може да са замесени в нападението срещу Израел на 7 октомври. 

Агенцията има 14 000 служители в Газа, а въпросните деветима служители вече не работят в агенцията.

Разследването започна през януари, след като Израел обвини няколко служители на UNRWA, че са участвали в нападението, което доведе до смъртта на 1200 израелски граждани.