Генералната асамблея на ООН окончателно прие миграционния пакт на заседание в Ню Йорк, предаде Дойче веле.

Документът беше подкрепен от 181 държави сред общо 193 членки на организацията.

САЩ и Унгария гласуваха "против", три страни се въздържаха, а представителите на други отсъстваха от заседанието.

В пакта са заложени 23 цели, сред които координиране на усилията на държавите за спасяване на живота на бедстващи мигранти, осигуряване на безопасни пътища за легалната миграция, противодействие срещу трафика на хора, помощ при интеграцията, премахване на дискриминацията.

Миграционният пакт не е задължителен от правна гледна точка, но с него страните поемат политически ангажименти. Той цели да окаже възможно най-добра подкрепа за държавите, които приемат най-много мигранти. По данни на ООН, най-много бежанци пребивават в Турция, Пакистан, Уганда, Ливан.

Захариева: България не е готова да се присъедини към Пакта на ООН

Захариева: България не е готова да се присъедини към Пакта на ООН

С обем от над $1 млрд. стокообменът ни с Египет е постигнал връх през 2017 г

Документът беше приет на 10 декември, на конференция в Мароко, но за окончателното му приемане беше необходимо да бъде утвърден от Генералната асамблея на ООН.

В продължилите близо 18 месеца преговори по него участваха 192 държави. САЩ още на този етап заявиха, че няма да участват. След приключването на преговорите някои страни съобщиха ,че няма да го подпишат: Австрия, Австралия, България, Израел, Италия, Латвия, Полша, Словакия, Унгария, Чехия.