България все още не е готова да се присъедини към Глобалния пакт за миграция на ООН.
Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с външния министър на Египет Самех Шухри, който е в страната ни.

По думите й срещата през декември в Полша е политическа. Документът има за цел държавите да намерят решение по проблемите с климата и миграцията.

Не е ясно дали сме се отказали от пакта за мигрантите
Обновена

Не е ясно дали сме се отказали от пакта за мигрантите

Според вътрешния министър пактът на ООН давал допълнителни възможности за реакция

България има някои забележки по текстовете и в момента не е готова да изложи пред Общото събрание на ООН, отбеляза още вицепремиерът.

Борисов обсъди развитието на сътрудничеството ни с Египет и с Израел

Борисов обсъди развитието на сътрудничеството ни с Египет и с Израел

С външния министър на Египет Самех Шукри и с шефа на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер

С решение на правителството от 21 ноември бе създадена нова Съвместна комисия за сътрудничество между България и Египет. Очакванията са тя да помага на бизнеса и инвестициите.

Министър Захариева е запознала министър Шукри с българския проект за изграждане на газовия хъб "Балкан". Тя е представила и стратегическото желание на страната ни да диверсифицира енергийните си източници.

"Сътрудничеството между България, Гърция, Египет, Кипър и Израел е предпоставка за още един източник на доставки за нашия хъб", посочи тя.

Кипър и Египет строят газопровод под Средиземно море

Кипър и Египет строят газопровод под Средиземно море

Египет ще го преработва във втечнен газ, който ще изнася за Европа

Министър Шукри е на официално посещение в България, по време на което разговаря с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Египетският и българският външни министри подписаха споразумението за създаване на Съвместната комисия.

"Точно преди месец в Кайро премиерът Бойко Борисов и президентът на Египет Абдел Фатах Сиси очертаха нов план в 90-годишните отношения между страните ни, а днес с учредяването на Съвместна комисия по сътрудничество ние с моя колега и приятел министър Самех Шукри поставихме началото на неговото изпълнение", каза Захариева на съвместната пресконференция с външния министър на Египет Самех Шукри.

"Комисията ще изработи програми и планове за подобряване на връзките в сфери като икономиката, земеделието, енергетиката, образованието, културата и здравеопазването", каза Захариева.
Очаква се първото й заседание да бъде през 2019 година. Българският министър се надява първото заседание на комисията да съвпадне с очакваното първо в историята на двустранните ни отношения посещение на египетски президент у нас.

"По-важно е как на практика да създадем добри условия за правене на бизнес", подчерта министър Захариева.

Предстои в началото на 2019 година да бъде създаден смесен бизнес съвет, който да обединява бизнеса от двете страни и да улеснява инвеститорите.

"С обем от над $1 млрд. стокообменът ни с Египет е постигнал връх през 2017 г., но набелязахме сфери, в които има още потенциал за развитие", каза министър Захариева.

България с интерес за внос на газ от Египет

България с интерес за внос на газ от Египет

Борисов се срещна с президента на Египет

Като пример тя посочи земеделието, високите технологии, производството на лекарства. Тези възможности могат да се развиват не само с увеличаване на българския земеделски износ към Египет, но и с обмяната на експертиза, каза министърът. Тя очаква Египет да бъде "врата към Африка" за българския бизнес.

"Неслучайно земеделието и производството на храни е една от важните сфери на сътрудничество на комисията", подчерта българският вицепремиер.

По време на брифинга дипломат №1 на България подчерта ролята на Египет за постигане на вътрешно-палестинско единство, а оттам - и за примирие с Израел. "Благодаря специално на Египет, персонално на моя приятел Самех Шукри и на египетския президент Сиси за усилията, които полагат в разрешаването на различните регионални конфликти", каза Екатерина Захариева.

Борисов пристигна с официална визита в Египет

Борисов пристигна с официална визита в Египет

Премиерът ще разговаря с президента на Египет...

По време на пленарната среща по-рано вицепремиерът посочи, че между Египет и България има една основна прилика - и двете страни се стараят да бъдат гарант на сигурността в региона си.