Пактът (Глобалният пакт за миграция на ООН - б.р.) е декларация, не е обвързващ за страните документ.
Това заяви външният министър Екатерина Захариева на заседанието на външната и на вътрешната комисия, които съвместно обсъдиха пакта на ООН за мигрантите. Захариева подчерта, че пактът няма задължителен характер и никой никога не е принуждавал България да се присъедини към този пакт.

Правителството няма да подкрепи Глобалния пакт за миграцията на ООН
Обновена

Правителството няма да подкрепи Глобалния пакт за миграцията на ООН

Решението е на коалиционния съвет

От изявлението й пред депутатите стана ясно, че вратата към Пакта е отворена и окончателно решение не е взето.

Първо срещу Пакта за скочили Унгария и Австрия. Сега и ние. Чехия също обяви, че няма да се присъедини към документа.

Чехия също не приема глобалния пакт за миграцията на ООН

Чехия също не приема глобалния пакт за миграцията на ООН

След САЩ, Австралия, Унгария и Австрия

Не може да се преструваме, че проблемите с мигрантите не съществуват, изтъкна външният министър. Всъщност ние сме източник на мигранти, по думите на Захариева. Затова страда и икономиката ни и има липса на работна ръка.

Унгария напуска пакта за миграция в ООН

Унгария напуска пакта за миграция в ООН

Според Сиярто, споразумението е заплаха за страната и света

България е външна граница на ЕС и към нея се стремят редица мигранти, както обясни първият ни дипломат. Всички външни граници на общността са заявили, че ще се присъединят към пакта. Освен това той е отворен документ.

По всяко време дадена държава може да се включи в него. Министър Захариева изтъкна, че ние можем да го подкрепим в някои политики, в други може и да не го подкрепим.

МС променя правилата за разходите на Фонда за миграция и интеграция

МС променя правилата за разходите на Фонда за миграция и интеграция

Непреките разходи трябва да са до 7%

250 нелегални мигранти са хванати от началото на годината на гръцка и турска граница, стана ясно пък от думите на силовия министър Младен Маринов. Органите на реда били в постоянна готовност да реагират при мигрантски натиск.

Според него пактът на ООН давал допълнителни възможности за реакция.

Провеждат спецоперация за мигранти до българо-гръцката граница

Провеждат спецоперация за мигранти до българо-гръцката граница

Ограничава се риболова на река Марица и пребиваването на граждани

Над 130 са досъдебните производства от началото на 2018 за каналджийство. Повече нелегални имигранти сме върнали, отколкото са влезли у нас. Справянето с мигрантския натиск не бил по силите на една страна, допълни Младен Маринов.

Иван Иванов от БСП разбра коя е българската позиция. Слушайки Захариева, разбрал, че радушно сме давали работна ръка и сме генерирали вътрешна миграция. Каква е целта на нашето правителство, недоумява червеният депутат. Може би очакваме ново Велико преселение на народите, иронизира социалистът.

Юлиян Ангелов от ОП заяви категоричната позиция на патриотите против подписването на Пакта. България по никакъв начин не трябва да подкрепя подобен документ, по думите му.

Очевидно е, че пътят на Пакта ще бъде дълъг, прогнозира и социалистът Валери Жаблянов. Според него през декември не трябва да се подкрепя пакта.

ДПС подкрепят Глобалния пакт за миграция на ООН и искат да го подпишем. Документът имал добри практики и защитавал нашите мигранти.

Цветан Цветанов смята дебата за полезен. Той е притеснен от това, че се отдалечаваме все повече от европейските си ценности. Системни партии се отказват от позициите си.

Червените евродепутати Петър Курумбашев, Сергей Станишев и Георги Пирински в ЕП са подкрепили Пакта. Цветанов показа документи от вота в ЕП. Той е ядосан, че политиците се заиграват със страховете на хората и отново обясни, че няма да подкрепим Глобалния пакт за миграцията на ООН.