Министрите от кабинета "Борисов-3" промениха ПМС №190/2015 г. за допустимост на разходите по Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и Фонд "Вътрешна сигурност".
Промяната е в детайлните правила, по които се определят разходите за тези два фонда за периода 2014-2020 година, съобщиха от МС след днешното заседание на МС.

Документът е съобразен с всички дадени предписания от одитния доклад на Европейската комисия, след извършената в периода 11-14 октомври 2016 г. задълбочена ревизия на Системите за управление и контрол по двата фонда.

И след промените се запазва размерът на фиксирания процент на непреки разходи - той не бива да надвишава 7% от размера на преките допустими разходи.
Това се отнася само за проектите по Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и Инструмента за финансово подпомагане на полицейското сътрудничество, предотвратяване и борбата с престъпността и управлението на кризи като част от Фонд "Вътрешна сигурност".

Правителството няма да подкрепи Глобалния пакт за миграцията на ООН
Обновена

Правителството няма да подкрепи Глобалния пакт за миграцията на ООН

Решението е на коалиционния съвет

По отношение на проектите, изпълнявани в рамките на Инструмента за финансиране и подпомагане на външните граници и визите, процентът на непреките разходи е намален от 7 на 2.5% от размера на преките допустими разходи. Причината е, че голяма част от тях се изпълняват основно чрез процедури за възлагане на обществени поръчки.

В постановлението са прецизирани и текстове, ограничаващи размера на разходите за управление на проекти, допълват от МС.