Правителството на Чехия ще гласува следващата седмица да не участва в глобалния пакт за миграцията на ООН, съобщи "Ройтерс", цитирайки говорител на Социалдемократическата партия, която е младши партньор в правителствената коалиция.

Споразумението на ООН за миграцията, което трябва да бъде прието през следващия месец, има няколко противници по света, включително САЩ, Унгария и Австрия.

Брюксел разкритикува Австрия, че не подписа глобалния пакт за миграцията

Брюксел разкритикува Австрия, че не подписа глобалния пакт за миграцията

Австрия се присъедини към Унгария

Това се случва, след като чешкият премиер Андрей Бабиш, който ръководи управляващата партия АНО, заяви по-рано, че не одобрява първия глобален договор за миграцията на ООН и не иска страната му да подпише споразумението.

"Не харесвам пакта", заяви той в парламента, добавяйки: "Има проблеми, които могат да бъдат интерпретирани по различни начини. Ще предложа на моите партньори в правителството да действаме по същия начин като Австрия или Унгария."

Австрия възнамерява да се оттегли от миграционния пакт на ООН

Австрия възнамерява да се оттегли от миграционния пакт на ООН

Има опасение и може да последва САЩ и Унгария

Глобалният договор за безопасна, системна и нормална миграция ще бъде официално приет в мароканския град Маракеш по време на междуправителствена конференция, предвидена да се проведе на 10-11 декември.

Окончателният проект на необвързващото споразумение беше публикуван на 11 юли. САЩ бяха първата страна, която отказа да го одобри, а след това се оттегли и Австралия. В Европа Унгария и наскоро Австрия обявиха, че няма да подпишат пакта за миграцията на ООН.

Нещо повече, германски медии съобщиха вчера, че редица депутати от най-голямата политическа партия в Германия - Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, възнамеряват да се противопоставят на пакта, тъй като не прави разлика между принудителните и трудовите мигранти.