Българският премиер Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри в София. Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Египет в сферата на икономиката, търговията, образованието и сигурността, съобщиха от Министерския съвет.

По време на срещата премиерът Борисов изтъкна ползата от разговорите с президента на Египет - Абдел Фаттах Ас-Сиси и премиера Мустафа Мадбули през октомври в Кайро. Според Борисов те са дали значителен тласък за разширяване и задълбочаване на двустранното сътрудничество.

"Двете страни могат да играят ролята на "мост" за своя инвестиционен и експортен интерес съответно към Европа и към Близкия изток и Африка", каза Борисов.

Той допълни, че както българските, така и египетските компании следва да бъдат окуражавани за бизнес и развитие на производството в специални икономически зони.

"Нашето желание е да активизираме търговско-икономическите връзки и инвестиционното сътрудничество там където е налице сериозен неизползван потенциал", каза още министър-председателят.

Министър Самех Шукри приветства решението на вчерашното заседание на българското правителство за създаване на смесена комисия за сътрудничество с Арабска република Египет. Целта на Комисията е засилване на сътрудничеството в политическата, икономическата, търговската, културната, информационната, земеделската, научната и техническата сфери, както и във всеки друг аспект от двустранен интерес.

Президентът връчи "Мадарски конник" на Робърт Сингер

Президентът връчи "Мадарски конник" на Робърт Сингер

Робърт Сингер е вицепрезидент на Световния еврейски конгрес

Преди това премиерът Борисов се срещна с главния изпълнителен директор и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер.

В разговора бяха обсъдени традиционно добрите отношения между България и Държавата Израел и развиването им в различни сфери от взаимен интерес.

Борисов и Сингер изтъкнаха и доброто партньорство на страната ни с еврейските организации.
Българският премиер и главният изпълнителен директор и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес бяха единодушни, че общите усилия трябва да бъдат насочени към отхвърляне на езика на омразата и към мирно съжителство между различните религиозни и етнически общности.