"Имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър, тъй като Египет е потенциален доставчик на природен газ за България." Това изтъкна премиерът Бойко Борисов на срещата си в Кайро с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

По думите му Египет е сред стабилните търговски партньори на България в района на Близкия изток и Африканския континент.

Борисов подчерта, че стокообменът между България и Египет бележи устойчива тенденция към нарастване, като за миналата година е надвишил 1 млрд. долара.

Според българския министър-председател е налице все още неизползван потенциал и страната ни полага усилия за допълнително стимулиране на сътрудничеството за разширяване на инвестициите.

По думите му би било добре да се обмисли подновяването на дейността на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество.

Министър-председателят акцентира върху енергетиката като друга сфера, в която страната ни има желание диалогът да се задълбочи. И добави още необходимост от задълбочаване на сътрудничеството в земеделието, транспорта и туризма.

Премиерът отбеляза също, че България разглежда Египет като държава с ключова роля за постигането на стабилност в региона на Близкия изток и Африка.

Министър-председателят подчерта, че борбата с тероризма, екстремизма и радикализацията е обща кауза за България и Египет. Той добави, че страната ни е заинтересована от развитието на двустранните връзки в сферата на правоприлагането, контра-тероризма, борбата срещу трансграничната организирана престъпност и трафика на хора.

Борисов отбеляза и готовността на египетската страна да се направи университет, който да може да поеме това, което нашите университети, училища и БАН създават.

Министър-председателят предаде на египетския президент поздрави от името на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, като отбеляза, че се подготвя Срещата ЕС-Египет през февруари.

От своя страна Абдел Фаттах Ас-Сиси благодари, че дава възможност на Египет да достигне до ЕС. 

Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда конструктивният диалог по значими за двете страни теми да продължи и занапред.