Генералната асамблея на ООН прие резолюция за защита на правата на човека в анексирания от Русия Крим, предаде радио "Свободна Европа". Документът незабавно влезе в сила.

С резолюцията се изисква Русия да прекрати политиката на подмяна на етническия характер на полуострова чрез преселване и принудително изселване.

Осъждат се арестите на кримски активисти под предлог, че подкрепят тероризма. Основно става дума за членове на обединението "Кримска солидарност". Документът призовава да се прекратят преследванията, да бъдат освободени задържаните заради политическите им убеждения и да се осигури връщането по домовете им.

Световната организация осъжда мобилизирането на мъже от Крим в руската армия.

ООН осъди незаконните действия на Русия в Крим, Черно и Азовско море

ООН осъди незаконните действия на Русия в Крим, Черно и Азовско море

България е сред авторите на резолюцията…

Резолюцията беше приета с гласовете на 65 страни, 23 се обявиха против, а 83 се въздържаха. Сред страните, гласували против документа, са Русия, Беларус, Армения, Китай, Венецуела, Сирия, Иран.

Това е четвъртата резолюция на ООН срещу агресията на Русия в Крим и Донбас.

През септември ООН публикува първия доклад на генералния секретар Антониу Гутериш за нарушаването на правата на човека в Крим. В него са засегнати ключови аспекти от нарушаването на гражданските и политическите права на жителите на полуострова.