САЩ бяха подкрепени само от Израел тази нощ при гласуване против резолюция на ООН за "всеобхватен и координиран отговор" на COVID-19 пандемията, текст, който включва признаване на лидерската роля на Световната здравна организация (СЗО).

Мярката, която се договаряше от май, беше приета с огромно мнозинство от 169 държави от общо 193, като Украйна и Унгария се въздържаха.

Текстът, наречен всеобхватна резолюция, тъй като обхваща множество аспекти на пандемията, "признава ключовата лидерска роля на СЗО и фундаменталната роля на системата на ООН за катализиране и координиране на цялостния глобален отговор на COVID-19 пандемията".

САЩ няма да участват в разработване на ваксина под егидата на СЗО

САЩ няма да участват в разработване на ваксина под егидата на СЗО

Обвинения в корупция...

САЩ се оттеглиха от СЗО тази пролет, обвинявайки я в лошо управление на пандемията от новия коронавирус и забавяне на обявяването на глобална тревога.

Текстът "призовава за засилено международно сътрудничество и солидарност за ограничаване, смекчаване и преодоляване на пандемията и нейните последици".

И подкрепя призива на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш през март за прекратяване на огъня между страните, за да се улесни борбата срещу пандемията - искане, на което почти не беше отговорено.

САЩ започват изтегляне от СЗО

САЩ започват изтегляне от СЗО

По-рано Тръмп го оповести

Освен това текстът призовава за "спешно премахване на неоправдани препятствия", което означава санкции, за да се създаде по-добър достъп до продукти, използвани в борбата с вируса.

Документът призовава държавите да поддържат хранителни и земеделски вериги за доставки и насърчава синхронизирането на стратегиите за икономическо възстановяване с цел насърчаване на устойчивото развитие и борбата с климатичните промени.

Преди гласуването САЩ безуспешно се опитаха да премахнат параграф за защита на жените в областта на сексуалното и репродуктивното здраве във връзка с възражения за абортите.

Либия и Ирак също гласуваха за премахването на параграфа. Въпреки това повече от 120 държави гласуваха да го запазят, а 25 страни се въздържаха.