Специалният пратеник на ООН за Афганистан призова протестиращите в столицата на страната към сдържаност и избягване насилието.

В същото време той осъди редицата терористични атаки, при които бяха убити стотици цивилни през последните месеци.

"Гневът, изразен от протестиращите, много от които страдат от загубата на семейство и приятели, е напълно разбираем", заяви Тадамичи Ямамото, специален представител на генералния секретар за Афганистан. "Но тази трагична седмица вече причини загубата на твърде много цивилни в Афганистан, а по-нататъшното насилие няма да разреши никакви проблеми".

По думите му, гражданите имат както конституционно право на протести, така и задължения - като това да се въздържат от насилие. 

В Афганистан бесни на управляващите заради терора в Кабул, сблъсъци с полицията

В Афганистан бесни на управляващите заради терора в Кабул, сблъсъци с полицията

Повече от 1000 протестиращи искат оставката на правителството

Припомняме, че вчера стотици скандиращи афганистански протестиращи настояха за оставката на правителството на президента Ашраф Гани след опустошителната терористична атака с камион бомба в афганистанската столица Кабул, влизайки в сблъсъци с полицията, която е стреляла във въздуха, за да ги усмири, съобщава "Ройтерс".

Повече от 1000 демонстранти, мнозина носещи снимки на жертви, протестираха близо до мястото на експлозията в сряда, която уби повече от 80 души и рани около 460, държейки отговорни за кървавата баня Гани и премиера Абдула Абдула.

При сблъсъците са загинали най-малко 7 души.

Терористичната атака, извършена в началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, е една от най-големите в Кабул от 2001 г. насам, когато САЩ започнаха военна интервенция срещу властващите тогава талибани, и подчертава нарастващото насилие в голяма част от страната.