Стотици скандиращи афганистански протестиращи настояха за оставката на правителството на президента Ашраф Гани след опустошителната терористична атака с камион бомба в афганистанската столица Кабул, влизайки в сблъсъци с полицията, която е стреляла във въздуха, за да ги усмири, съобщава "Ройтерс".

Повече от 1000 демонстранти, мнозина носещи снимки на жертви, протестираха близо до мястото на експлозията в сряда, която уби повече от 80 души и рани около 460, държейки отговорни за кървавата баня Гани и премиера Абдула Абдула.

При сблъсъците са загинали най-малко 7 души

Взрив на 500 м от българското посолство в Кабул
Обновена

Взрив на 500 м от българското посолство в Кабул

Пострадала е сградата на посолството, няма пострадали българи

Полицейски части за борба с безредиците са използвали водни оръдия и сълзотворен газ, за да блокират протестиращите, мнозина от които са хвърляли камъни, да стигнат до пътя, водещ към президентския дворец, от време на време стреляйки с автоматични оръжия във въздуха.

Терористичната атака, извършена в началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, е една от най-големите в Кабул от 2001 г. насам, когато САЩ започнаха военна интервенция срещу властващите тогава талибани, и подчертава нарастващото насилие в голяма част от страната.

"Международната общност трябва да окаже натиск върху тях и да ги принуди да подадат оставка", настоя една от протестиращите немалко жени, допълвайки: "Те не са способни да ръководят страната."

Афганистан обвини бунтовниците "Хакани" и Пакистан за кървавата баня в Кабул

Афганистан обвини бунтовниците "Хакани" и Пакистан за кървавата баня в Кабул

Загинаха около 90 души, бяха ранени над 450 души

Други са настояли правителството да екзекутира затворници от бунтовническата мрежа "Хакани", свързана с талибаните група, върху която афганистанските служби за сигурност хвърлят вината за нападението.

"Докато не го направим, няма да имаме мир. Единственият начин да получите сигурност е да накажете престъпниците", изтъкна друг протестиращ.

Обаче гневът на протестиращите е бил насочен предимно срещу подкрепяното от Запада правителство, подчертавайки нарастващата нетърпимост към неспособността му да осигури обществената сигурност, почти три години след като по-голямата част от чуждестранните войски напуснаха Афганистан.

Натискът върху правителството усложнява избора, пред който е изправена администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която обмисля планове за увеличаване на броя на американските военнослужещи в страната с между 3 000 и 5 000 души, които да помогнат за прекъсването на това, което американското военно началство смята за "застой" във войната.

Талибаните понастоящем контролират или оспорват около 40 процента от територията на страната. Дори преди терористичната атака в сряда, 715 цивилни бяха убити в първите три месеца на годината след близо 3 500 убити през 2016 г., най-кървавата година за афганистанските цивилни.