Разузнаването на Афганистан обвини бунтовническата мрежа "Хакани" и съседния Пакистан за мащабната терористична атака с цистерна вчера, при която загинаха около 90 души в столицата Кабул, съобщава ДПА.

"Планът за нападението беше изготвен от мрежата "Хакани" с пряка координация и сътрудничество от пакистанското разузнаване", посочват афганистанските служби.

Взрив на 500 м от българското посолство в Кабул
Обновена

Взрив на 500 м от българското посолство в Кабул

Пострадала е сградата на посолството, няма пострадали българи

Мрежата "Хакани" е особено брутална бунтовническа групировка, която тясно си сътрудничи с талибаните. Афганистан отдавна обвинява Пакистан, че подкрепя и подслонява главатари на "Хакани" и талибаните, както и техни обикновени бойци.

Талибаните отрекоха, че са замесени в атентата, като ДАЕШ ("Ислямска държава") поеха отговорност за кървавата баня.

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Кабул

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Кабул

Загинаха 90 души, ранени са 380

Иначе днес се появиха повече подробности във връзка с кървавата баня. Наблъскана с експлозиви цистерна е направила опит да навлезе в зелената зона, дипломатическия квартал на Кабул, който е обграден от километрични бетонни стени полицейски, през контролен пункт в непосредствена близост до германското посолство.

След като му било попречено да навлезе, камионът се обърнал, тръгнал по пътя и малко след това избухнал насред улицата. Понеже цистерната била пълна с човешки изпражнения, като те се разхвърчали по сградите, намиращи се в непосредствена близост.

Ако шофьорът беше успял да мине през КПП-то, той би имал достъп до няколко цели, включително германското посолство, американски военни съоръжения, сградата на Независимата дирекция за местно управление, входната порта на афганистанския президентски дворец, посолствата на Индия и Италия, и, в края на този път, щабквартирата на НАТО и посолството на САЩ.

Повече от 460 души бяха ранени при атентата, който беше извършен по време сутрешния час пик, когато хората отиват на работа.

Германия, Франция, Индия, Турция, Япония, ОАЕ, Египет и България съобщиха за материални щети по сградите на техните дипломатически мисии заради взрива.