Съветът за сигурност на ООН призова Ирак да предприеме действия за нормализиране на отношенията си с Кувейт, предаде Би Би Си.

Напрежението между двете съседни страни датира от 1990 г., когато войските на сваления иракски режим на Саддам Хюсеин нахлуха в Кувейт причиниха разорения.

По данни на ООН и досега остава неизяснена съдбата на много кувейтски граждани и чужденци, които изчезнаха безследно по време на иракската агресия. Не е известно къде се намират и множество похитени материални ценности, както и голяма част от държавния архив на Кувейт.

Новото иракско правителство обеща да изпълни ангажиментите, възложени на страната с международни резолюции, но в огласен наскоро доклад на ООН се посочва, че през изминалите две години властите в Багдад не са направили нищо в тази посока.

Ирак все още дължи на Кувейт почти 20 милиарда долара компенсации за нанесени щети. Съседните страни все още не са сключили договор за демаркация на границите.

Освен това между двете държави тлее конфликт заради строителството на ново пристанище в Кувейт, което Ирак възприема като препятствие за излаза си на Персийския залив.