Съветът за сигурност на ООН призова във вторник Израел и палестинците да избягват действия, които могат допълнително да разпалят напрежението на нестабилния Западен бряг, пише Politico.

Изявлението беше подкрепено както от Съединените щати, така и от Русия в рядък момент на единство по разногласен въпрос, отразяващ широко разпространената международна загриженост от ескалиращото насилие.

Изявлението последва това, което пратеникът на ООН за Близкия изток Тор Венесланд нарече "тревожен скок в насилието" на Западния бряг, което доведе до многобройни палестински и израелски жертви. Той предупреди съвета, че "освен ако сега не бъдат предприети решителни стъпки за ограничаване на насилието, съществува значителен риск събитията да се влошат още повече".

Венесланд каза, че е особено разтревожен от "изключителните нива на насилие от заселници, много въоръжени, систематично атакуващи палестински села, тероризиращи общности", понякога с подкрепата на израелските сили.

Членовете на Съвета призоваха за сдържаност и "насърчиха допълнителни стъпки за възстановяване на трайно спокойствие и деескалация на напрежението".

Най-малко 137 палестинци са били убити от израелски огън на Западния бряг през 2023 г. Към събота 24 души от израелска страна са били убити при палестински атаки.

ООН: Има риск Западният бряг „да излезе извън контрол“

ООН: Има риск Западният бряг „да излезе извън контрол“

Призовават Израел да промени политиките си и да се съобрази с международното право

Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, подкрепиха изявлението на съвета и заместник-посланикът на САЩ Робърт Ууд каза на съвета, че администрацията на Байдън споделя тревогата на Венесланд.

Той каза, че Съединените щати са "ужасени от бруталната терористична атака срещу израелците" близо до град Ели на Западния бряг на 21 юни, при която бяха убити четирима и бяха ранени няколко други, и я осъди "най-категорично". Той също така осъди "скорошните атаки на екстремистки заселници срещу палестински цивилни, които доведоха до смърт, наранявания и значителни щети на тяхното имущество".

OON за пореден път изрази критика спрямо плановете на крайнодясното правителство на Израел да построи над 5000 нови домове в еврейски селища на Западния бряг и да ускори одобренията за заселване.

Европейски държави искат Израел да спре строежите на Западния бряг

Европейски държави искат Израел да спре строежите на Западния бряг

С нови селища се пречи на мира с Палестина

Венесланд предупреди, че "безмилостното разширяване" на селищата от Израел подхранва насилието "и възпрепятства достъпа на палестинците до тяхната земя и ресурси, прекроявайки географията на окупирания Западен бряг и застрашавайки жизнеспособността на бъдеща палестинска държава".

Робърт Ууд призова Израел да се въздържа от изграждане на селища, изгонване на палестинци и разрушаване на домовете им, както и двете страни да се въздържат от тероризъм и подбуждане към насилие, "всички от които служат само за допълнително нажежаване на ситуацията".

Руският посланик в ООН Василий Небензия също изрази сериозна загриженост от ескалиращото насилие, посочвайки израелска атака на 19 юни в бежанския лагер Дженин, при която бяха убити седем палестинци, сблъсъци между израелски заселници и палестинци и засилена израелска дейност за разширяване и легализиране на селища.

Небензия предупреди, че ситуацията ще остане "взривоопасна", докато не се възобновят преговорите за решение за две държави, според което Израел и палестинците живеят рамо до рамо в мир. И той повтори призива на Русия за среща с Арабската лига и съседните страни, за да се даде тласък на отдавна закъснялите преговори.

Рияд Мансур, палестинският посланик в ООН, обвини израелското правителство, че "създало държава за заселниците на мястото на палестинската държава". Той каза, че заселниците знаят, че действията им се осъждат в световен мащаб, но имат военна, финансова и политическа подкрепа от израелското правителство, докато палестинците нямат реална подкрепа, която да ги овладее, въпреки че имат "високата моралност" и международното право на тяхна страна.

Палестинците са все по-убедени всеки ден, че "няма помощ по пътя", каза Мансур, призовавайки съвета "Покажете им, че помощта е на път".

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан обвини съвета, че не е докладвал 3500 атаки, които според него палестинците са извършили срещу израелци от началото на годината.

Той осъди насилието срещу палестински цивилни и каза, че Израел "работи неуморно", за да намери отговорните. Той многозначително отбеляза, че палестинците не са осъдили убийствата на невинни израелци.

Ердан обвини палестинците, че търсят "унищожаването на самата идея за еврейска държава". Той каза, че ако Израел се оттегли от Западния бряг, групировката Хамас ще поеме контрола, както направи в Газа.

Израелските военни убиха палестинец, заселници вилнеят в палестински град

Израелските военни убиха палестинец, заселници вилнеят в палестински град

Палестински спасителни екипи евакуират деца, които били затрупани в горящи къщи.