Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания призоваха Израел в четвъртък да спре по-нататъшното изграждане на нови селища на Западния бряг, предаде "Ройтерс".

"Призоваваме правителството на Израел да отмени решението си за продължаване строителството на 540 селищни единици в района на Хар Хома на Западния бряг и да прекрати политиката си на разширяване на селищата в палестински територии", заявиха европейските държави в съвместно изявление. "Ако бъде приложено, решението за напредване на заселванията в Хар Хома, между Източен Йерусалим и Витлеем, ще навреди на перспективите за палестинска държава, в която Йерусалим да бъде столица както на Израел, така и на палестинска държава", казаха те.

Израел трябва да избягва едностранни действия срещу окупираните територии на Западния бряг, включително разрушаването на палестинските жилища там. Това заяви през декември руският външен министър Сергей Лавров. По негово мнение ситуацията в този сложен регион никога няма да бъде напълно стабилизирана, докато старата рана от арабско-израелския конфликт остава отворена.

Общото събрание на ООН прие четири годишни резолюции в подкрепа на Палестина и срещу действията на Израел. В тези документи асамблеята призовава всички държави да допринесат за самоопределението на палестинския народ и да насърчат мирния процес в Близкия изток, основан на решението за две държави.

САЩ, Израел, Канада и Австралия бяха сред тези, които традиционно гласуваха против.

Палестинци зоват за борба и международна солидарност срещу анексията на Западния бряг

Палестинци зоват за борба и международна солидарност срещу анексията на Западния бряг

Твърди се, че селища нямат ток, премахнати са и табели