Методите на изтезания на Русия в окупираните от нея части на Украйна са били толкова брутални, че някои от жертвите са измъчвани до смърт, каза в понеделник Ерик Мьосе, председател на Комисията за разследване на Украйна, цитиран от "Ройтерс".

Мьосе каза пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева, че неговият екип е "събрал допълнителни доказателства, показващи, че използването на изтезания от руските въоръжени сили в райони под техен контрол е широко разпространено и систематично".

"В някои случаи изтезанията са били прилагани с такава бруталност, че са причинили смъртта на жертвата", каза той.

Комисията на Мьосе посети части от Украйна, които преди са били държани от руските сили, като областите Херсон и Запорожие. Той установи, че изтезанията са били извършвани главно в центрове за задържане, управлявани от руските власти.

По-рано комисията каза , че нарушенията, извършени от руските сили в Украйна, включително използването на изтезания, може да представляват престъпления срещу човечеството.

Русия отрича да е извършила зверства или да се прицелва срещу цивилни в Украйна. На Русия беше дадена възможност да отговори на обвиненията по време на изслушването на съвета, но руски представител не присъства.

Докладчик на ООН обвини Русия, че съзнателно организира изтезания в Украйна

Докладчик на ООН обвини Русия, че съзнателно организира изтезания в Украйна

Нови разкрития за военнопрестъпленията на Кремъл