В доклад на ООН, който е публикуван в края на юни от Службата на върховния комисар по правата на човека, се съобщава за смърт на цивилни граждани, за която са отговорни двете страни във военния конфликт - Русия и Украйна.

Докладът обхваща периода от 24 февруари до 15 май 2022 година и е базиран на резултатите от работата на Мисията на ООН по мониторинг по спазването на правата на човека в Украйна, информира руската редакция на BBC.

В документа се казва, че от началото на войната руските и украинските войски са използвали жители на квартали с цивилно население за военните си цели, без да осигурят безопасността на гражданите в тях, което изисква Международното хуманитарно право.

Използването на "живи щитове" е забранено съгласно статия 28 от Женевска конвенция IV и статия 51 (7) от Допълнителен протокол I.

Лавров зове Запада да признае вината си за смъртта на цивилни в Украйна

Лавров зове Запада да признае вината си за смъртта на цивилни в Украйна

Руският външен министър е на посещение във Виетнам

Службата на върховния комисар по правата на човека конкретно споменава случай с дом за възрастни в село Старая Краснянка в Луганска област. В началото на март 2022 г., когато домът за възрастни и инвалиди се оказал на фронтовата линия, ръководството му нееднократно се обърнало към местната власт с молба за евакуация. Според наличните данни, това било невъзможно, защото се твърди, че украинските въоръжени сили били минирали околността и били блокирали пътищата, а по-късно и влезли в дома. След престрелка с въоръжени формирования, свързани с Русия, са оцелели едва 22 от настанените в дома 71 души.

В доклада е описан и друг пример - руски военни се скрили в мазе с цивилни в село Ягодное в Черниговска области. В мазето се намирали 360 мирни граждани, сред които 74 деца и 5 инвалиди. След месец без базови условия за живот в препълненото мазе починали 10 стари хора.

Зеленски: Русия иска да превърне целия Донбас в Мариупол

Зеленски: Русия иска да превърне целия Донбас в Мариупол

В Мариупол са загинали над 22 хиляди цивилни

"Големият брой цивилни жертви и мащабите на разрушенията, нанесени по цивилна инфраструктура, както и преди, пораждат сериозни притеснения, че атаките на руските въоръжени сили не са в съответствие с Международното хуманитарно право", коментира върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет.

"Макар и в много по-малък мащаб, също така изглежда вероятно украинските въоръжени сили да не са спазили напълно международното хуманитарно право в източните части на страната", уточнява тя.