Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за незабавна и безусловна деескалация на сирийския конфликт, предадоха информационните агенции.

Той подчерта, че в Сирия се наблюдава "будеща безпокойство военна ескалация", която може да прерасне в опасно разпространяване на конфликта извън страната.

"Политическото решение е единственият път за прекратяване на насилието и ужасяващите страдания на населението на Сирия", заяви представител на Гутериш, цитиран от Дойче веле.

По-рано върховният комисар на ООН по човешките права Зеид Раад ал Хюсеин призова към спешни международни действия след седмицата на насилие, която по думите му е една от най-кървавите за целия сирийски конфликт.

Той изрази тревога за множеството цивилни жертви след засилването на въздушните нападения от страна на сирийското правителство и руските военни, и призова с военните престъпления да се заеме съдът в Хага.

"Безмилостният характер на тези атаки личи от съобщенията, че обект на въздушните удари са станали най-малко 9 медицински заведения", поясни върховният комисар.

Той подчерта, че бомбардировките срещу мирно население в Източна Гута, Идлиб и Дамаск може да се квалифицират като военни престъпления.

Само в Източна Гута през последните 4 дни са избити най-малко 229 души, от които поне 58 са деца. Ранени са около 1500 души.

Най-кървавата седмица в Източна Гута от 2015 година насам

Най-кървавата седмица в Източна Гута от 2015 година насам

Само за последните дни са убити 229 души, от които 58 са деца

"След седем години парализа в Съвета за сигурност на ООН ситуацията в Сирия изисква разглеждане от Международния наказателен съд." - каза в заключение ал Хюсеин.

Припомняме, досегашните опити в Съвета за сигурност да се гласуват по-строги мерки срещу режима на Башар Асад бяха блокирани от Русия.