Атаките срещу петролната компания "Сауди Арамко" и летището в град Абха са извършени с оръжия с ирански произход. Това се посочва в доклада на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш пред Съвета за сигурност, съобщава "Ройтерс".

"Секретариатът на ООН оценява, че крилатите ракети или техните компоненти, използвани в четирите атаки, са с ирански произход", пише в доклада на Гутериш.

Малък жироскоп свързва йеменски ракети, дронове и атаки с Иран

Малък жироскоп свързва йеменски ракети, дронове и атаки с Иран

Доклад финансиран от ЕС, Германия и ОАЕ: Произвеждат се само и единствено в Иран

ООН анализира наличните за организацията отломки от оръжия, с които обектите бяха нападнати в кралството. "Ройтерс" допълва, че става въпрос за нападения над саудитския петролен гигант в Афиф през май 2019 г., както и за обстрели на летище Абха през юни и август. 

В доклада се казва, че дроновете, използвани по време на атаката срещу съоръженията на "Сауди Арамко" в Абкайк и Хурайс миналия септември, също имат "ирански произход". Летището на саудитския град Абха е многократно атакувано и бомбардирано от йеменските хуси.

На 14 септември 2019 г. бяха атакувани две от най-големите предприятия на "Сауди Арамко" в Абкайк и Хурайс. Хусите поеха отговорност за нападението, твърдейки, че са използвани безпилотни летателни апарати.

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН с правно мнение от 50 г.

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН с правно мнение от 50 г.

Сергей Лавров и китайският му колега Уан И изпратиха писма