Малък инструмент във вътрешността на дроновете, насочени към сърцето на петролната индустрия на Саудитска Арабия и тези в арсенала на йеменските бунтовници хути, съответства на компоненти, намерени в свалени ирански дронове в Афганистан и Ирак, се казва в два доклада, цитирани от АП.

Тези жироскопи са намирани само в дронове, произведени от Иран, се казва в доклад на Conflict Armament Research, публикуван в сряда. Това следва наскоро публикуван доклад на ООН, в който се казва, че нейните експерти са видели подобен жироскоп от ирански дрон, получен от американските военни в Афганистан, както и крилати ракети за Йемен, иззети в Арабско море.

Откритието допълнително обвързва Иран с атаката, която намали наполовина добива на петрол в Саудитска Арабия и накара цените на петрола да скочат до нива, невиждано след войната в Залива през 1991 г. То също така обвързва Иран с въоръжаването на бунтовниците хути в дългата гражданска война в Йемен.

Иран отрича, че е има връзка с това нападение, но все повече увеличава влиянието си върху хутите и проведе атака с балистични ракети срещу американските войски в Ирак, след като дрон на САЩ уби иранския генерал Касем Солеймани в Багдад.

"Този жироскоп ... ние сме го виждали достатъчно пъти в материали, произведени в Иран, за да можем с увереност да кажем, че присъствието му в артикул, произведен от хутите, подсказва, че материалът е доставен от Иран", коментира Йона Леф от Conflict Armament Research.

Жироскоп е устройство, което помага да се ориентира и насочва дрон или ракета към целта. Въпросните жироскопи не носят името на производителя и се предлагат в поне две версии, обозначени като V9 и V10, според докладите. Техните четирицифрени серийни номера също изглеждат последователни, което предполага, че същият производител е произвел всички намерени.

Експерти на ООН твърдят, че хутите не са атакували саудитските рафинерии

Експерти на ООН твърдят, че хутите не са атакували саудитските рафинерии

"Атакувани са от север/северозапад и север/североизток, а не от юг"

Дронът Касеф-1 на хутите е с жироскопа V10, който е "идентичен" с този, открит в иранския дрон Абабил-3, който бойците на ДАЕШ са намерли в Ирак, съобщават от Conflict Armament Research.

Експерти откриват версията V9 на жироскопа в дронове или безпилотни летателни апарати - БПЛА, използвани при атаката през септември срещу съоръжението за преработка на петрол за Саудитска Арабия, се казва в доклад на ООН.

"Според експерти по БПЛА, запознати с тази технология, такива жироскопи не са наблюдавани други БПЛА, различни от тези, произведени от Иран", се казва в доклада, който е финансиран от ЕС и правителствата на Германия и ОАЕ.

В доклада на ООН просто се казва, че "производителят на жироскопа остава неизвестен". Въпреки това той отбелязва, че намира подобни жироскопи V10 "сред отломките на Самад и Касаф, които са използвани от силите на хутите".

ООН също така заяви, че експертите им са видели жироскоп V9 във Вашингтон, показан от военни и принадлежащ на ирански Шахед-123, за който американските представители твърдят, че е прихванат в Афганистан през октомври 2016 г., след като се е приземил.

Изображенията на жироскопите съвпадат с тези в доклада на Conflict Armament Research. Подобен жироскоп може да се види във вътрешността на контрабандна ракета, намерена от американския флот през ноември в лодка в Арабско море. Компютърен терминал също иззет с ракетите, вероятно използван с оръжията има фарси на клавиатурата си.

САЩ и коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, отдавна твърдят, че Иран доставя оръжия на хутите, от пушки до балистични ракети, изстрелвани към кралството. Военноморските сили на САЩ обявиха, че са хванали нова контрабандна пратка с оръжия на борда на лодка, но не е ясно дали същите жироскопи са в ракети, открити в тази пратка.

Разследване на САЩ сочи: Иран е ударил петролните съоръжения в Саудитска Арабия

Разследване на САЩ сочи: Иран е ударил петролните съоръжения в Саудитска Арабия

Мястото, откъдето е предприето нападението, било авиобазата Ахваз в Югозападен Иран

Иран отдавна отрича да въоръжава хутите, но този воал бавно се повдига след януарския удар с дрон на САЩ, който уби генерала от иранската революционна гвардия Касем Солеймани. Генерал Амир Али Хаджизаде от аерокосмическата програма на гвардията наскоро произнесе реч пред знамето на хутите, както и на ливанската Хизбула, Хамас и други, в опит да покаже силата на Иран.

Но преди това сенчестото въоръжаване на военни групировки от Иран, даваше даваше възможност за правдоподобно отрицание и способност да нанася удари по противници, без да бъде пряко обвиняван, твърдят анализатори. Докато по-широката конфронтация със САЩ, след като президентът Тръмп се оттегли от ядрената сделка на Иран със световните сили, показа военните претенции на Техеран да предприема атаки.

Това превръща проследяването на оръжията в нещо много важно, обяснява Леф. В доклада на Conflict Armament Research се казва също, че някои компоненти, използвани в дроновете на хутите, са наблюдавани и в домашно произведени взривни вещества открити в Бахрейн.

"Компонентите, които виждаме в тези БПЛА, за нас означава, че има някои добре установени линии за доставка. Има още един въпрос, който трябва да бъде решен, кои са тези, участващи в реалния трафик на тези предмети в Йемен. За това имаме по-малко информация", допълва Йона Леф от Conflict Armament Research, коментирайки доклада, финансиран от ЕС и правителствата на Германия и ОАЕ.

Иран си търсил претекст да срине Тел Авив със земята

Иран си търсил претекст да срине Тел Авив със земята

Техеран има "точна информация" за всички военни и граждански дейности на САЩ в региона, от кораби до отделни войници