ООН предложи Киев, Москва и Анкара да започнат подготвителна работа за транзита на руски амоняк през Украйна, докато се опитва да спаси зърнената сделка, позволяваща безопасен износ на украински храни през Черно море, каза в сряда източник, запознат с преговорите, цитиран от Ройтерс.

Със започването на подготвителната работа, ООН иска да се проведат паралелни преговори за удължаване на споразумението, което беше договорено миналия юли, за да включи повече украински пристанища и други товари, каза източникът, който говори с Ройтерс при условие за анонимност.

Русия се съгласи този месец на двумесечно удължаване на сделката, но заяви, че инициативата ще бъде прекратена, освен ако не бъде изпълнено споразумението, насочено към преодоляване на пречките пред руския износ на зърно и торове.

Украйна и Турция са се съгласили с новото предложение, предназначено да подобри операциите в черноморския коридор за износ на зърно, но Русия все още не е отговорила, каза източникът.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик, попитан за информацията на Ройтерс на ежедневен брифинг, каза, че разговорите продължават.

"Както си спомняте, генералният секретар предложи някои идеи на страните за подобряване на работата на Съвместния координационен център. Работи се и по въпроса за износа на амоняк, който е част от подписаната сделка. разговорите и контактите продължават. Но това е всичко, което ще кажа сега", каза Дюжарик.

ООН е връчила "официално обръщение към лидерите на Украйна, Турция и Русия с предложение за конкретен взаимноизгоден алгоритъм за радикално подобряване" на работата на зърнения коридор, каза източникът на Ройтерс.

"Украйна и Турция потвърдиха готовността си да работят по алгоритъма, предложен от генералния секретар. В същото време към 30 май Русия не е дала съгласието си, въпреки наличието на благоприятни позиции в алгоритъма."

Украински официални лица заявиха, че от средата на април Русия "неразумно е ограничила" работата по черноморската зърнена сделка.

Русия отрече това и призова всички страни да деблокират транзита на амоняк през украинското пристанище Южни, близо до черноморското пристанище Одеса, който беше спрян след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Украинският президент Володимир Зеленски, в своето нощно видеообръщение, обвини Русия, че блокира цялата дейност на пристанището Южни, като 1,5 милиона тона селскостопански продукти не могат да бъдат извозени. Други страни, каза той, трябва да обърнат внимание на случващото се.

"Всички морски страни вече могат да видят какво може да застраши техните пристанища, техните брегови линии, ако Русия се измъкне с блокиране на корабоплаването в Черно море", каза Зеленски.

"С други думи, блокадата на едно пристанище в Украйна крие изключително сериозни рискове за различни нации, особено тези с отношения, които Русия се опитва да използва за спекулативни цели.

Украинските власти казаха, че работниците ще се нуждаят от около 30 дни, за да подготвят тръбопровода за повторно подаване на амоняк.

Заместник-министърът на обновяването на Украйна каза във вторник, че Киев търси гаранции от Москва и ООН, че сделката за зърно ще работи нормално, ако Украйна позволи на Русия да изнася амоняк по тръбопровода.

Високопоставен правителствен източник каза пред Ройтерс този месец, че Киев ще обмисли възможността за транзит на руски амоняк през територията му за износ, при условие че черноморската сделка за зърно бъде разширена, за да включва повече украински пристанища и по-широка гама от стоки.

Захарова потвърди зърнената сделка, но дисбалансите продължават

Захарова потвърди зърнената сделка, но дисбалансите продължават

Твърди, че искат да помогнат за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност

Украинското министерство на обновяването и инфраструктурата заяви, че работата по зърнената сделка отново е била спряна, тъй като Русия е блокирала регистрацията на кораби за всички украински пристанища.

"Съвместният координационен център в Истанбул обяви, че е невъзможно да се изготви план за инспекция за 1 юни поради поредния необоснован отказ на руската делегация да регистрира пристигащия флот за участие в Инициативата", съобщиха от министерството във Фейсбук.

Русия не коментира украинските оплаквания.