Организацията на обединените нации (ООН) нарече антиимигрантския закон, предложен в Унгария "покушение срещу правата на човека" и призова унгарското правителство да защитава правото на свобода на сдружаване, съобщва "Ройтерс".

Дяснонационалистическото правителство в Будапеща във вторник внесе законодателството в парламента, което ще предостави правомощия на министъра вътрешните работи да забранява неправителствени организации, които подкрепят миграцията и представляват "опасност за националната сигурност".

Унгария прокарва антиимиграционния закон "Спри Сорос"

Унгария прокарва антиимиграционния закон "Спри Сорос"

Удрят неправителствените организации

Законопроектът е част от антиимигрантската политика, провеждана от премиера Виктор Орбан, която се вторачва особено върху кампанията, провеждана от родения в Унгария финансист и филантроп Джордж Сорос за укрепване на либералните ценности в Източна Европа, включително и тези на отворените граници.

Законът бележи по-нататъшно затягане на контрола върху огранизации, "работещи по проблеми, които правителството смята, че се бият с интересите на държавата, като миграцията и пердоставяне на убежище", изтъкна говорителят на върховния комисар на ООН за правата на човека.

Това представлява "неоправдано ограничение на правото на свобода на сдружаване и е тревожно продължение на покушението от страна на правителството върху правата на човека и гражданството пространство", подчерта говорителят на прескоференция в Женева.

Унгарското правителство твърди, че законопроектът, който също така ще наложи 25 процента данък върху чуждестранните дарения за неправителствените организации, които подкрепят миграцията в Унгария, има за цел да възпрепяства нелегалната имиграция, която според Орбан ерозира европейската стабилност и е частично подтиквана от Сорос, който има двойно унгарско и американско гражданство.

"Такъв данък вероятно ще доведе до намаляване на бюджетите и ще наруши набирането на средства, като по този начин ще подкопае способността на неправителствените организации да осъществяват своите дейности и услуги", посочи още говорителят.