Дясното правителство на Унгария e внесло в парламента законопроект, който би предоставил правомощия на вътрешния министър да забранява неправителствени организации, които подкрепят миграцията и представляват "опасност за националната сигурност", съобщава "Ройтерс".

Законопроектът, внесен в парламента късно вчера, е ключова част от антиимигрантската кампания на премиера Виктор Орбан, насочена срещу американския финансист от еврейски произход Джордж Сорос, който подкрепя либералните ценности, включително и тези на отворените граници в Източна Европа.

Унгария планира закони "Спри Сорос" на фона на скандал с мигрантите

Унгария планира закони "Спри Сорос" на фона на скандал с мигрантите

Будапеща е укрила ръст в пристигащите мигранти

Унгарското правителство твърди, че законопроектът, който също така ще наложи 25 процента данък върху чуждестранните дарения за неправителствени организации, които подкрепят миграцията в Унгария, има за цел да възпре нелегалната имиграция, която според Орбан ерозира европейската стабилност и е подклаждана отчасти от Сорос.

Унгария и Полша са управлявани от националистически правителства, които се сблъскаха с ръководството на Европейския съюз в Брюксел заради тяхната авторитарна тенденция, отклоняваща се от стандартите на ЕС за демокрация и върховенство на закона.

Но посланието на Орбан, който защитава консервативните християнски вярвания и отхвърля мултикултурализма, намери отклик сред унгарските избиратели и неговата партия "Фидес" се очаква да си осигури трети пореден управленски мандат по време на парламентарните избори, насрочени на 8 април.

Унгария се оплаква от "фронтална атака" на Сорос

Унгария се оплаква от "фронтална атака" на Сорос

Атакувал чрез НПО-тата си и бюрократите на ЕС

В законопроекта се посочва, че неправителствените организации, които "спонсорират, организират или подкрепят влизането или пребиваването на граждани на трети страни на унгарска територия чрез сигурна трета страна за разширяване на международната закрила ... се квалифицират като организации, подкрепящи миграцията".

Тази дейност - включително кампании, застъпничество, набиране на доброволци, изготвяне на информационни брошури - трябва да бъде одобрена от вътрешния министър, който може да откаже разрешение, ако види "опасност за националната сигурност".

Ако дадена неправителствена организация продължи с такава дейност, унгарската прокуратура може да предприеме действия за отнемане на данъчния номер на неправителствената организация, като по същество парализира дейността им, удрят ги с тежки глоби и в крайна сметка ги закриват.

Сорос: Унгарското правителство използва лъжи в атаките срещу мен

Сорос: Унгарското правителство използва лъжи в атаките срещу мен

Атаките на Будапеща съдържат само "лъжи и изопачения"