Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опасява, че вероятността от по-нататъшна ескалация на конфликта Русия-Украйна означава, че светът се насочва към "по-широка война", съобщава "Франс прес".

Той изложи своите приоритети за годината в мрачна реч пред Общото събрание на ООН, като се фокусира върху руската инвазия, климатичната криза и крайната бедност.

"Започнахме 2023 г., взирайки се в сливането на предизвикателства, различни от всички други в живота ни", заяви Гутериш пред дипломати в Ню Йорк.

Той припомни, че миналия месец водещи учени и експерти по сигурността са преместили стрелките на "Часовника на Страшния съд" само на 90 секунди до полунощ - по-близо от всякога до унищожаването на човечеството.

Генералният секретар приема това като предупредителен знак.

Сорос вещае Трета световна война и край на цивилизацията

Сорос вещае Трета световна война и край на цивилизацията

Единственият начин за запазване на човечеството - възможно най-бърза победа над Путин

"Трябва да се събудим и да се захванем за работа", настоя той, докато четеше списък със спешни въпроси за 2023 г.

На първо място в него беше войната на Русия в Украйна, която наближава първа годишнина.

"Перспективите за мир продължават да намаляват. Шансовете за по-нататъшна ескалация и кръвопролития нарастват", предупреди Гутериш.

"Боя се, че светът не се насочва несъзнателно към по-широка война. Страхувам се, че го прави с широко отворени очи".

Гутериш спомена и други заплахи за мира, от израелско-палестинския конфликт до Афганистан, Мианмар, Сахел и Хаити.

Ако всяка страна изпълни задълженията си по Хартата на ООН, правото на мир ще бъде гарантирано, подчерта той.

The New Yorker: Ами ако вече водим Трета световна война с Русия?

The New Yorker: Ами ако вече водим Трета световна война с Русия?

Почти най-лошият сценарий е ядрен сблъсък между нацупен руски диктатор и НАТО

Той добави, че е "време да трансформираме подхода си към мира, като отново се ангажираме с Хартата - поставяйки човешките права и достойнство на първо място, с превенцията в основата".

В по-широк план Гутериш осъди липсата на "стратегическа визия" и "пристрастието" на лицата, вземащи политически и бизнес решения, в краткосрочен план.

"Следващото допитване. Следващата тактическа политическа маневра за задържане на властта. Но също и следващият бизнес цикъл - или дори цената на акциите на следващия ден. Подобно краткосрочно мислене е не само дълбоко безотговорно - то е неморално", категоричен бе той.

Подчертавайки необходимостта да се действа с мисъл за бъдещите поколения, генералният секретар повтори призива си за "радикална трансформация" на глобалните финанси.

Нещо не е наред с нашата икономическа и финансова система, смята Гутериш, който я обвини за увеличаването на бедността и глада, нарастващата пропаст между богати и бедни и дълговата тежест на развиващите се страни.

"Без фундаментални реформи най-богатите страни и лица ще продължат да трупат богатство, оставяйки само трохи за общностите и страните от Глобалния юг", предупреди Гутериш.