Организацията на обединените нации заяви в сряда, че повече от половината население на Судан сега се нуждае от помощ и защита, съобщава "Ройтерс".

Отправяйки призив за около 3 милиарда долара помощ, ООН заяви, че 25 милиона души се нуждаят от помощ. Това е най-високият брой, регистриран някога в Судан. Около 15 милиона са били нуждаещите се преди конфликта.

Жители съобщават, че токът е спрян, храната е в недостиг, а питейната вода е оскъдна поради ожесточената борба за власт, която продължава втори месец въпреки усилията на международното посредничество.

Сигнализирайки, че конфликтът между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) не спира, зенитни оръдия и дронове можеха да се чуят в сряда в столицата, съобщиха жители.

Сблъсъците продължават около Ал-Джайли в Бахри, където се намира най-голямата петролна рафинерия в страната, казаха жители, и се съобщава за още насилие в Ел-Обейд в щата Северен Кордофан, югозападно от Хартум.

Припомняме, че боевете в Судан вече прогониха около 1 милион души, 220 000 от които избягаха в съседни държави.

Повече от 820 са жертвите в Судан

Повече от 820 са жертвите в Судан

Боевете продължават и тази седмица

Преговорите с посредничеството на Съединените щати и Саудитска Арабия в Джеда досега не успяха да осигурят прекратяване на огъня.

Миналата седмица страните се споразумяха за изявление на принципите за защита на цивилните и разрешаване на доставките на помощ, но договореностите за хуманитарни коридори и постигането на примирие все още се обсъждат. Няколко предишни примирия не успяха да спрат боевете.

Конфликтът вероятно ще бъде включен в дневния ред на арабската среща на високо равнище, организирана от Саудитска Арабия в петък. Очаква се Судан да бъде представляван от специалния пратеник Дафалах Алхадж, докато Бурхан, де факто държавен глава, ще остане в Судан.

Боевете в столицата на Судан ескалират

Боевете в столицата на Судан ескалират

Риск от дестабилизация на региона

Броят на загиналите във въоръжените сблъсъци между суданската армия и Силите за бърза подкрепа към вторник вече беше повече от 820 души, а ранените са над 3210 души.

Судан е арена на смъртоносни въоръжени сблъсъци между суданската армия и RSF в Хартум и други райони от 15 април.