ООН и нейните партньори призоваха за общо 4,2 милиарда долара в подкрепа на опустошените от войната общности в Украйна и на украинските бежанци през 2024 г., съобщава "Ройтерс".

"Стотици хиляди деца живеят в общности на фронтовата линия на войната, ужасени, травматизирани и лишени от основните си нужди", подчерта ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс.

"Само този факт трябва да ни застави да направим всичко възможно, за да предоставим повече хуманитарна помощ на Украйна".

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви, че над 14,6 милиона души, или 40% от населението на Украйна, ще имат нужда от хуманитарна помощ през тази година поради руската инвазия.

Над 8 млн. украинци разселила в чужбина войната

Над 8 млн. украинци разселила в чужбина войната

Повече от 5 милиона са вътрешно разселени лица

По данни на ООН повече от 3,3 милиона от нуждаещите се живеят в окупирани от Русия територии, достъпът до които остава "значително възпрепятстван".

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси иска 3,1 милиарда долара за подпомагане на 8,5 милиона души, които имат остра нужда от хуманитарна помощ през 2024 г. Агенцията на ООН за бежанците пък настоява за 1,1 милиарда долара за подкрепа на 2,3 милиона украински бежанци и техните приемни общности.

Инвазията на Русия, започнала през февруари 2022 г., принуди около 6,3 милиона души да избягат в чужбина. Четири милиона души, от които близо един милион деца, остават разселени в страната.

"Приемащите страни продължават да разширяват защитата и да ги включват в обществото, но много уязвими бежанци все още се нуждаят от помощ", заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

"Те не трябва да се чувстват принудени да се върнат, защото не могат да свързват двата края в изгнание", допълни той.

ЕС удължи до 2025 г. правото на украинците да останат в блока

ЕС удължи до 2025 г. правото на украинците да останат в блока

ЕС ще подкрепя украинския народ толкова дълго, колкото е необходимо