Европейският съюз удължи в четвъртък правото на бежанците от Украйна да останат в блока с една година до март 2025 г., докато войната на Русия срещу тяхната страна продължава, съобщава Европейският съвет.

"ЕС ще подкрепя украинския народ толкова дълго, колкото е необходимо", каза испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"За да се осигури правна сигурност за над 4 милиона украински бежанци, които понастоящем живеят в ЕС, Съветът постигна съгласие за удължаване на срока на временната закрила, от 4 март 2024 г. до 4 март 2025 г., за хората, бягащи от агресивната война на Русия срещу Украйна."

Механизмът за временна закрила беше задействан на 4 март 2022 г. - само няколко дни след като руските въоръжени сили започнаха мащабно нашествие в Украйна - и автоматично беше удължен с една година.

България обеща непоколебима подкрепа за Украйна колкото е необходимо

България обеща непоколебима подкрепа за Украйна колкото е необходимо

Бъдещето на свободния демократичен свят е невъзможно без свободата за украинския народ, изтъкна Желязков

Системата осигурява незабавна и колективна (т.е. без да е необходимо разглеждане на индивидуални молби) закрила на разселените лица, които не са в състояние да се завърнат в страната си на произход.

Целта е да се облекчи натискът върху националните системи за предоставяне на убежище и да се даде възможност на разселените лица да се ползват от хармонизирани права в целия ЕС. Тези права включват: пребиваване, достъп до пазара на труда и жилищно настаняване, медицинска помощ, социално подпомагане, достъп до образование за децата.

Временната закрила е механизъм на ЕС за извънредни ситуации, който се задейства при извънредни обстоятелства на масов приток. Директивата на ЕС относно временната закрила беше приета през 2001 г. след мащабното разселване в Европа в резултат от въоръжените конфликти в Западните Балкани, по-специално от Босна и Херцеговина и Косово.

ЕК иска да удължи закрилата за украинските бежанци в ЕС до 2025 г.

ЕК иска да удължи закрилата за украинските бежанци в ЕС до 2025 г.

Предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС