Европейската Комисия предлага да се удължат мерките, даващи права на украинските бежанци в рамките на Европейския съюз до 3 март 2025 г. Те обхващат над 4 милиона души. Предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС.

Директивата за временна закрила беше активирана след началото на войната в Украйна. Тя позволява на хората, избягали от Украйна, да живеят и работят в рамките на ЕС.

Припомняме, че временната закрила бе въведена на 4 март 2022 г. с решение на държавите членки. ЕК счита, че обстановката в Украйна все още е нестабилна и не позволява на избягалите украинци да се върнат безопасно и трайно в родината си. Тя осигурява незабавна закрила и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, жилищно настаняване, социално подпомагане, медицинска и други.

Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че ЕС ще продължава да подкрепя Украйна и да показва солидарност с украинския народ. Той призова държавите членки да подкрепят предложението за удължаване на временната закрила.

Удължават с година временната закрила за украинските бежанци у нас

Удължават с година временната закрила за украинските бежанци у нас

Мярката ще бъде в сила до 4 март 2024 г.