Европейската комисия (ЕК) ще удължи мерките, даващи права на украинските бежанци в рамките на Европейския съюз (ЕС) до март 2024 г. Директивата за временна закрила, правен инструмент, който беше активиран след руската инвазия, позволява на хората, бягащи от Украйна, да живеят и работят в рамките на ЕС, съобщи "Евронюз".

Илва Йохансон, европейският комисар по вътрешните работи, също каза, че сега ще бъде разширен, за да обхване онези, които искат да се върнат в предупредителната разкъсана страна, но се страхуват да загубят защитата си

"Много украинци, които дойдоха и поискаха временна закрила, сега се връщат у дома, защото биха искали да възстановят страната си и аз приветствам това, каза Йохансон. Те трябва да се отпишат от временната закрила, но много от тях се колебаят да го направят, защото смятат, че може да се наложи да бягат отново. Виждаме тази сутрин бомби, които отново падат в Киев. Ето защо взехме решение: не е необходимо да се дерегистрирате, само да уведомите, че напускате ЕС и се връщате у дома. Така че е важно да уведомите, но можете да запазите картата си., каза тя."

Повече от 4 милиона украински бежанци са приети в Европа

Повече от 4 милиона украински бежанци са приети в Европа

Най-много украинци са се установили в Полша и Германия

Успоредно с това беше пуснат нов онлайн инструмент за търсене на работа, наречен EU Talent Pool, за да помогне на нуждаещите се украинци да работят. Всеки, който се възползва от временна закрила, може да се регистрира и да качи автобиография за кандидатстване по свободните позиции на работодателите.

Според Евростат 250 000 украинци са официално регистрирани като търсещи работа в 18 страни от ЕС. 

Участието в проекта EU Talent Pool е доброволно за държавите-членки, но Комисията се надява страните да продължат да помагат на бягащите от войната, като участват.