Мисията на ООН в Косово започна предаването на имуществото и сградите, които заема, на европейската мисия. За тази цел в Прищина е подписано споразумение.

В предавателните протоколи влизат щабквартирата в центъра на Прищина, сгради в други градове, служебни автомобили и офис оборудване, освободенr в резултата на радикалното съкращаване на числеността на персонала.

Мисията, сформирана от Европейския съюз, се намира в Косово без санкцията на Съвета за сигурност на ООН, припомня ИТАР-ТАСС, като посочва, че цялата процедура се провежда в условията на юридическа неопределеност, тъй като опитите за силово разцепление на Сърбия със специална резолюция на СС на ООН бяха блокирани от Китай и Русия.

План за предаване на мисията от страна на ООН към Европейския съюз бе изготвен от САЩ. Очаква се обаче в най-скоро време Сърбия да внесе протест по повод на намесата на европейската мисия.

Мисията на Европейския съюз бе сформирана от страните членки след като Косово обяви независимост на 17 февруари тази година. Решението за това бе взето при процедура на „мълчаливо съгласие", т.е. в срок нито една страна не се обяви официално против и не блокира създаването й.

Към момента в Косово се намират около 200 сътрудници на европейската мисия. Тяхната задача е да съдействат при изготвянето на законодателството, изграждането на администрацията и да дадат старт на функционираща съдебна система.
Предвижда се до края на годината числеността на мисията да бъде увеличена на 2000.