Службата за правата на човека на ООН изрази в събота загриженост относно нарастващото насилие около столицата на Хаити, като каза, че 99 души са били убити в неотдавнашни битки между враждуващи банди само в квартал Сите Солей, съобщи АП.

Предупреждението дойде часове, след като Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция за подновяване на мандата на офис на ООН в размирната карибска нация и призовава всички страни да спрат трансфера на малки оръжия, леки въоръжения и боеприпаси на всеки там, който се занимава с престъпна дейност.

САЩ екстрадират заподозрян за убийството на президента на Хаити

САЩ екстрадират заподозрян за убийството на президента на Хаити

Родолф Жаар е във федерален арест и ще му бъдат повдигнати обвиненията в четвъртък

Хуманитарните агенции на ООН заявиха, че са готови да помогнат на общности в затруднено положение, щом стане безопасно.

Джеръми Лорънс, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците, изложи тези опасности, на които хората са подложени.

"Досега сме документирали от януари до края на юни 934 убийства, 684 ранявания и 680 отвличания в столицата", каза той в събота. В допълнение, "За период от пет дни, от 8 до 12 юли, най-малко още 234 души бяха убити или ранени при насилие, свързано с банди в района на Cite Soleil в града." Той каза, че повечето от жертвите "не са били пряко замесени в банди", но са били белязани от тях.

Лорънс призова бандите да спрат насилието, като същевременно призова хаитянските власти да гарантират, че основните човешки права са "поставени начело и в центъра на отговорите им на кризата. Борбата срещу безнаказаността и сексуалното насилие, заедно със засилването на мониторинга и докладването на човешките права, трябва да остане приоритет", каза той.

Резолюцията на Съвета за сигурност, изготвена от Съединените щати и Мексико, беше одобрена с 15 гласа "за"  в петък. Той поиска незабавно прекратяване на груповото насилие и престъпните дейности - точка, подчертана от Китай.

"Тежковъоръжените банди стават все по-усъвършенствани в действията си, като извършват едновременни, координирани и организирани атаки в различни области", каза Лорънс.

Правителството, каза той, е длъжно да защитава правото на живот на гражданите дори от заплахи, които идват от частни лица.

Неуспешен опит за покушение срещу премиера на Хаити

Неуспешен опит за покушение срещу премиера на Хаити

Нападатели опитали да застрелят Ариел Анри

Агенциите на ООН казаха, че някои банди дори отказват достъп до питейна вода и храна, за да контролират населението, влошавайки недохранването.

Заместник-посланикът на САЩ Ричард Милс каза, че новата резолюция ще позволи на мисията на ООН да насърчи политическия диалог и да засили капацитета на националната полиция на Хаити да контролира насилието на банди и да защитава човешките права.

Година след неразкритото убийство на президента Жовенел Мойс, насилието между бандите се влоши и много хаитяни се опитаха да избягат от страна, която изглежда е в икономически и социален разпад. Опитите за съставяне на коалиционно правителство се провалиха, а усилията за провеждане на общи избори бяха в застой.

Организацията на обединените нации участва в Хаити периодично от 1990 г. насам, а последната мироопазваща мисия на ООН беше в страната от 2004 г. до октомври 2017 г. Политическата мисия в момента съветва правителството на Хаити за насърчаване на политическа стабилност и добро управление.

Освободиха двама от 17-те отвлечени мисионери в Хаити

Освободиха двама от 17-те отвлечени мисионери в Хаити

В групата на заложниците има пет деца, включително 8-месечно бебе