Ейми Поуп, новият ръководител на Агенцията на ООН за миграцията в понеделник изрази загриженост, че смъртта на мигранти и бежанци в Средиземно море се "нормализира" и обеща да работи с правителствата, за да предостави възможности за икономическа миграция за справяне с проблема криза.

Бившият съветник на Белия дом на САЩ Ейми Поуп започна своят мандат като ръководител на Международната организация по миграция (МОМ) на 1 октомври във време на рекордно принудително разселване по света и високо политическо напрежение около незаконната имиграция.

През последните дни италиански министър на отбраната Гуидо Крозетои и милиардерът Илон Мъск разкритикуваха Германия за подкрепата на благотворителни организации, насочващи на бедстващи мигранти по най-опасния маршрут в света, Средиземно море, където 22 000 души загинаха или изчезнаха от 2014 г. насам. Германското външно министерство защити политиката си.

Запитана относно забележките, Ейми Поуп каза: "Нашата най-голяма загриженост е, че смъртните случаи в Средиземно море са се възприемат за нещо нормално и че хората приемат за даденост, че това е просто цена на човешкото движение."

"Ако наистина искаме да спрем хората да пресичат Средиземно море на несигурни лодки и да умират, по време на това начинание, трябва да подходим към ситуацията много по-всеобхватно", каза тя. Тя отказа да коментира директно изказванията на Мъск.

Поуп, която иска да изгради партньорства с частни компании за по-добро управление на миграцията, спечели напрегнати избори през май срещу тогавашния си шеф, като стана първата жена ръководител на агенцията на ООН от създаването й през 1951 г.

На първата си пресконференция тя обеща да работи със страни, които искат да обновят работната си сила като Испания.

"Доказателствата са доста убедителни, че миграцията действително е от полза за икономиките", каза тя, като добави, че това е особено вярно в богатите страни със застаряващо население и ниска раждаемост.

Поуп каза, че първото й пътуване ще бъде в Източна Африка, за да се срещне с Комисията на Африканския съюз в Етиопия и след това в Брюксел, където ще се срещне с висши европейски служители, докато търсят сделка за справяне с незаконната миграция.

Олаф Шолц настоя за ограничаване на броя мигранти, които влизат в Германия

Олаф Шолц настоя за ограничаване на броя мигранти, които влизат в Германия

Той подчерта, че правителството му е в пълно съгласие относно спирането на незаконната миграция към Европейския съюз