ООН предупреди за възможни въздушни удари по силите на Лоран Гбагбо в Кот д'Ивоар, съобщи БиБиСи.

Припомняме, че той отказа да се признае за победен от съперника си Аласан Уатара, който беше признат за президент на страната от международната общност - ООН, САЩ, Франция и редица африкански държави.

Позицията на международната организация се случва дни, след като 11 миротворци бяха убити при атака на базата на ООН в столицата Абиджан.

Не можем повече да позволяваме безразсъдните и дръзки атаки над цивилно население. Планираме действия, сред които и въоръжаване на сините каски на ООН, посочи говорител на организацията.

Той уточни, че специалните части на ООН в Кот д'Ивоар, които наброяват 9 000 души, нямат правомощия и мандат да свалят от власт Гбагбо, но могат да отговорят на въоръжените атаки по членове от мисията в страната или по цивилни граждани. Мисията на ООН в бившата френска колония разполага с три хеликоптера на Ми-24, четири Ми-8, както и Ми-17.

Предупреждението за атака над Гбагбо се случва на фона на започналото прегрупиране на френския контингент в обхваната от гражданска война африканска страна. Френската армия е взела под контрол летището в Абиджан, за да улесни заминаването на чужденците от икономическата столица на Кот д'Ивоар.

Френските медии съобщават, че ситуацията в столицата Абиждан се влошава. Силите на Уатара са започнали масирана атака срещу тези, лоялни на Гбагбо. Според Исиака Ватао, командващ военните на опонента на сегашния президент, 5 000 войници от тези, които са под контрола му, са разположени в града. Около 4 000 други се намират в периферията на Абиджан.