Преговорите на министрите на ОПЕК +, които завършиха без пробив в петък, ще бъдат възобновени в 16:00 часа българско време в понеделник, 5 юли, се казва в изявление на секретариата на ОПЕК.

По-рано източник на ТАСС от ОПЕК заяви, че страните са подкрепили предложението на Русия да отложи преговорите за няколко дни.

Въпросът, който не беше разрешен по време на тридневните консултации, е свързан с искането на ОАЕ за преглед на параметрите на споразумението за намаляване добива на петрол. Страната е готова да одобри продължаването на споразумението след април 2022 г. и производството на петрол се увеличава с 2 милиона барела на ден само при тези условия.

Източник, участващ в преговорите, заяви пред ТАСС на 2 юли, че почти всички членове на Съвместния министерски комитет за наблюдение на ОПЕК + (JMMC), с изключение на ОАЕ, са подкрепили предложението за увеличаване на производството на петрол с 0,4 млн. барела дневно на месец от август до края на 2021 г., като се удължава сделката до края на 2022 година.

Участниците обаче не са успели да одобрят това решение по време на срещите на 30 юни, 1 юли и късно в петък.