Изображение на сградата на операта в Сидни се появи на първа страница на списанието Inspire, принадлежащо на терористичната организация Ал-Кайда, съобщава ИТАР-ТАСС.

Англоезичното интернет издание е ориентирано към младите британски и американски читатели с цел укрепване на терористичната мрежа в целия свят.

В тази връзка генералният прокурор на Австралия Робърт Маклелънд е заявил, че статията, поместена под снимката на операта съдържа инструкции за изработване на самоделни взривни устройства.

„Отчитайки намеренията на издателите на списанието, подстрекаващи към насилие, правителството на Австралия ще предприеме всички необходими стъпки, за да намали риска от терористични атаки на територията на континента", посочва генералният прокурор.

Според него публикацията не служи за напомняне на необходимостта от постоянна бдителност в борбата с терористичните заплахи. Според Маклелънд очевидно сподвижниците на „Ал-Кайда" се опитват по този начин да предизвикат емоционална реакция.

Той посочва, че същевременно те не смятат да подозират всеки австралиец във връзки с терористите. „Нивото на национална сигурност е достатъчно високо, за да противостоим на заплахите", изтъква австралийският главен обвинител.