Правителството на Финландия обяви първите си констатации от експерименталното въвеждане на универсален базов доход, който приключи преди месец, като изследователи посочиха, че опитът не е успял да стимулира безработните да работят повече и да печелят повече, каквато беше надеждата, съобщава "Ройтерс".

По време на пробното въвеждане на базовия доход, 2000 случайно избрани безработни финландци се превърнаха в първите европейци, радващи се на гарантиран базов доход от държавата в размер на 560 евро в продължение на две години, независимо дали са си намерили работа или не.

Финландия се отказва от експеримента с безусловния базов доход

Финландия се отказва от експеримента с безусловния базов доход

Скандинавската държава е първата в Европа

"Въздействието върху заетостта изглежда е незначително, имайки предвид първата година от експеримента", изтъкна финландският министър на здравеопазването и социалните въпроси Пирко Матила.

Финландия проучва алтернативи за обновяване на модела си за социално осигуряване, огромна задача, която се очаква да започне да се решава след парламентарните избори през април.

С експеримента се тества предлагането на предпазна мрежа за онези, които не могат или не желаят да работят, като същевременно се опитва да ги насърчи да работят често нископлатена или временна работа, без да се страхуват да загубят социалните си помощи.

Въпреки че въздействието върху безработицата е било минимално, онези, които са участвали в експеримента, изтъкват, че са по-щастливи и по-здрави от сравнителната група.

"Получателите на базов доход от тестовата група докладваха за по-добро благополучие във всички аспекти в сравнение с групата за сравнение", отбеляза главният изследовател на експеримента Оли Кангас.

Първоначалният план на дясноцентристкото правителство беше да се разшири схемата на базовия доход след две години, тъй като се опитва да се бори с постоянно високата безработица.

Възприемайки друга линия, то наложи нови санкции през миналата година за безработните, които не са успели или са предпочели да не приемат работа, докато получават помощи.

Безработицата достигна 10-годишно дъно в размер от 6,6 процента през декември.