Беше оповестен докладът за за политиката на Америка в Ирак.
В него се настоява за преговори със Сирия и Иран за бъдещето на тяхната съседка.  

Очаква се проучването да промени политиката в Ирак и да засили натиска върху президента Буш за сприране на войната, информира АП.

След разговори днес с Буш и лидери от конгреса високо-профилираната иракска изследователска група оповести препоръките си за новата стратегия в Ирак. 

Двупартийната комисия препоръча поетапно изтегляне на американските войски в Ирак и приключване на мисията до 2008 г. Комисията настоява за по-енергични усилия в опитите да бъдат накарани съседните на Ирак страни- включително Иран и Сирия, да прекратят насилието.

Буш е отхвърлил установените разписания за изтегляне на войските и е казал, че той не търси „някакъв елегантен изход от Ирак".

Групата за проучвания в Ирак се състои от петима републиканки и петима демократи. Тя се оглавява от приятеля на семейство Буш - републиканецът Джеймс Бейкър III, бивш държавен секретар.
Това в първата мащабна двупартийна оценка на американските действия в Ирак. Тя прикова вниманието на законодателите и гласоподавателите.

Докладът беше оповестен, след избирането на Робърт Гейтс за министър на отбраната на САЩ, на мястото на досегашния Доналд Ръмсфелд.