Руски опозиционен политик загуби изборите през уикенда от прокремълски опонент, след като кандидати на управляващата партия във втория по големина град на страната Санкт Петербург са променили имената си и дори външния вид, за да приличат на него, информира "Франс прес".

Русия проведе парламентарни и местни избори, които бяха помрачени от нередности и обвинения във фалшификации, като преброяването на гласовете показва лесна победа за управляващата партия "Единна Русия".

ЕС заклейми сплашването на критиците преди изборите в Русия

ЕС заклейми сплашването на критиците преди изборите в Русия

Независими местни наблюдатели съобщиха за много нередности по време на изборите

Преди изборите случаят с Борис Вишневски предизвика любопитството на медиите, след като той твърдеше, че други двама кандидати са променили имената и външния си вид в актуализация на често срещаната тактика за номиниране на "двойник", за да се разделят гласовете и да се осигури победа на друг кандидат.

Той уточни, че те са си пуснали брада и мустаци за предизборните плакати.

Предварителните резултати днес показаха, че Вишневски, който е от либералната партия "Яблоко", е победен от Сергей Соловьов от управляващата партия "Единна Русия".

Парламентарните избори в Русия били "открити и честни", убеждава Кремъл

Парламентарните избори в Русия били "открити и честни", убеждава Кремъл

Според сподвижници на Навални обаче изборите са били фалшифицирани в огромен мащаб

65-годишният Вишневски обяви пред новинарския сайт Znak.com, че по-рано днес е бил възпрепятстван да подаде официална жалба срещу вота.

Той уточни, че петима мъже са грабнали копия на жалбите и са го разпитвали, но не са му причинили никакво зло.

След преброяването на почти всички гласове до днес следобед, партията "Единна Русия" на президента Владимир Путин е на път да запази мнозинството си в парламента.

Изборите бяха проведени след безпрецедентни репресии срещу опозицията, като всички гласовити критици на Кремъл бяха възпрепятствани да се кандидатират.

Номинална демокрация - как западните медии видяха гласуването в Русия

Номинална демокрация - как западните медии видяха гласуването в Русия

New York Times отбелязва, че много руснаци продължават да подкрепят Путин