Изборите в Русия вече завършиха и западните медии все още не са успели да осмислят резултатите им във всичките нюанси. Макар и победителят да беше ясен, още докато гласуването течеше, много от изданията започнаха да споделят анализи, а BBC прави преглед на някои от тях.

По първи данни от изборите управляващата партия "Единна Русия" печели 46,11 % от гласовете, което означава, че управляващата коалиция получава по пропорционалната система 193 места и все пак почти сигурно мнозинство. КПРФ взема 21,4%, ЛДПР - 8,07%, "Нови хора" - 5,97%, "Справедлива Русия - Патриоти - За истината" - 7,62%. В момента интригата е дали извънпарламентарната коалиция "Нови хора" ще успее да прескочи 5% избирателна бариера.

Подкрепата за управляващата партия "Единна Русия" намалява в сравнение с парламентарните избори през 2016 година. За сметка на това значително се увеличават гласовете за Комунистическата партия.

Кой печели изборите в Русия... Партията на Путин
Обновена

Кой печели изборите в Русия... Партията на Путин

Това показват резултатите от ЦИК

Дъблинската Irish Times още в петък публикува колонка "Демокрация - едно има, изборите в Русия".

"В либералните демокрации съществува нормалната последователност от събития: когато нещо се обърка в обществото или икономиката, електоратът обвинява правителството за това и го наказва при първата възможност да гласува. Почти 800 души умират всеки ден от свързани с COVID болести в момент, когато много други нации започват да се справят с пандемията ", пишат редакторите на водещия ирландски вестник.

"В Русия обаче, където продължават да се записват такива катастрофални статистика на епидемията, е глупаво да се очакват сериозни изненади от изборите за долна камара."

Irish Times изброява "системните" партии, отбелязвайки, че те се финансират от държавата, и посочва, че привържениците на Алексей Навални не са допуснати до изборите. "В обозримо бъдеще [...] Русия изглежда обречена да остане демокрация само в най-номиналния смисъл", се казва във вестника.

Irish Times публикува и писмо от посланика на Русия в Ирландия Юрий Филатов, който е недоволен от тона на статията. "Дори такава изкривена гледна точка има право на съществуване. Отворени сме да обсъждаме по справедлив и цивилизован начин всички въпроси, включително плюсовете и минусите на политическите системи в нашите страни. Но използването на броя на хората с Covid -19 като аргумент при оценката на нивото на демокрация в страната е ново дъно за Irish Times в отношението му към Русия ", пише Филатов.

New York Times започна да отразява тридневното гласуване в петък със статия от московския си кореспондент Андрю Креймър под заглавие "Фалшиви партии и клонирани кандидати: Как Кремъл" управлява "демокрацията". Статията методично изброява тези политически технологии (включително любопитния инцидент с трима Борис Вишневски в Санкт Петербург) и това, което в Русия обикновено се нарича "административен ресурс" - предотвратяването на нежелани кандидатури, разпределението на пари към избирателите преди изборите и (иновацията на тези избори за Думата) електронно гласуване, при което работодателите принуждават работниците да участват, понякога дори от компютри в HR отдела. Той също така описва подробно борбата на Роскомнадзор с "интелигентно гласуване".

Все пак се отбелязва, че кандидати-клонинги се срещат не само в Русия и се припомнят няколкото кандидати с еднакви имена в изборите в щата Флорида през 2020 г.

След затварянето на избирателните секции след три дни вот, New York Times написа друга статия. "Гласуването не беше нито свободно, нито честно; очаква се "Единна Русия" лесно да запази властта, въпреки че броят на нейните места ще бъде намален", пишат кореспондентите Антон Трояновски и Иван Нечипуренко.

Статията разказва за многобройни пълнежи, за ожесточената борба на Кремъл с Smart Vote и отстъпката на Apple и Google, които свалиха приложението Navalny от магазините си под натиска на властите. "Миналата година масовите измами на президентските избори в съседна Беларус предизвикаха масови улични протести, а според анализаторите Кремъл е твърдо решен да предотврати подобно развитие в Русия. През уикенда в центъра на Москва бяха разположени автобуси с полиция, оборудвана за овладяване на бунтове и масови протести.

Кореспонденти на New York Times обаче отбелязват, че много руснаци продължават да подкрепят Путин. "Благодарна съм, че Бог ни даде такъв лидер", цитира вестникът учителката Татяна Колосова, посрещната от репортери близо до избирателна секция в Москва.

Същият New York Times публикува и кратък материал от Иля Яблоков, руски историк и преподавател в университета в Шефилд. "Путин продължава да печели и печели не просто така, а благодарение на мощен пропаганден апарат, пише Яблоков. "Разгърната мрежа от телевизионни станции и вестници, често с ужасяващ стил и подвеждащо съдържание, тази система на кремълската пропаганда е централният стълб на властта на Путин. Тя действа като непроницаем щит срещу всички инакомислещи и всякакво недоволство от неговия режим у нас, а и в чужбина. Като добавим към това репресия, тогава той печели", подчертава ученият.

Яблоков отбелязва, че все още има няколко медии, които не са контролирани от Кремъл. Много от тях, като "Медуза", вече бяха обявени за "чуждестранни агенти" и се борят за оцеляване.

"Медийният метод на Путин - от една страна, пропагандата, от друга - репресии, продължава да дава плодове. В условията на застой в икономиката, на застаряващо население и тлеещо недоволство това, разбира се, не може да продължи вечно. Но все още работи", заключава Иля Яблоков.

"Единна Русия" очаква победа на парламентарните избори

"Единна Русия" очаква победа на парламентарните избори

Днес е последният трети ден от вота

Независимият кореспондент Оливър Карол разказва за Independent как е посетил избирателна секция в Татарстан, след което копие от паспорта му с всички лични данни се е появило в проправителствените канали. Той смята, че това е направено с цел сплашване.

Карол е посетил избирателна секция в село Осиново. Именно на такива места, пише той, традиционно се изковават победите на "Единна Русия". През 2016 г. например Татарстан отчита 79% избирателна активност при резултат от 85% за "Единна Русия". Средният за страната по това време е съответно 48% и 54%.

"Въпреки че властите посочват, че този резултат се дължи на екстатично удовлетворен електорат, има алтернативни обяснения", отбелязва кореспондентът. "Изборната секция № 2822 в Осиново, на границата между столицата, Казан и селските райони на Татарстан, е идеално за манипулиране на избори, продължава той. Достатъчно далеч от града, така че опозиционните сили не винаги могат да изпратят наблюдатели тук..., освен това секцията е също толкова достатъчно далеч от града с неговите ценности на избирателната демокрация, а и местните избирателни комисии са податливи.

Кореспондентът разказва, че председателят на СИК му е дала неохотно акредитация, като е взела фотокопие от паспорта и документите му за пребиваване (което дори не е предвидено в закона) и е отишла да се обади спешно някъде.

Това не е бил единственият странен инцидент, който кореспондентът преживява или наблюдава. Но скоро през деня в събота кореспондент на официалната агенция Tatar-info го е разпознал и се обърнал към него по име, а в проправителствените канали се появяват копие от паспорта на журналиста заедно с намеци, че е дошъл с цел да опетни репутацията на местните избори. На теория копието от паспорта му би могло да изтече и от хотела, в който е отседнал, но Карол е скептичен към такава версия.

Данните за избирателната активност в този участък за събота не са били анормални, пише той, като признава, че присъствието му може и да повлияе на избирателната комисия. За събота Татарстан зае шесто място по избирателна активност в страната. "Кой знае как ще приключи гласуването в 20 часа в неделя на тези и без това много противоречиви руски избори".

Във френския вестник Figaro може да се прочете интервю с политолога Дмитрий Орешкин. Интервюто е публикувано на 17 септември, когато резултатите от изборите все още не са ясни, но той смята, че всеки резултат от "Единна Русия" под 50% би било доказателство за слабост, не само на партията, но и на целия режим и лично на Путин.

Политологът смята, че е грешка на Путин, че говори на Конгреса на "Единна Русия". Тя е останала без резултати, рейтингът на партията не се е повишил, а самият Путин е започнал да се възприема от част от електората си вече не като стоящ над "битката".

Обикновено той се дистанцира от политически кавги, от корупционните скандали и т.н. и стои в позицията на защитаващ нацията на геостратегическо ниво от "машинациите" на чужбината. Затова избирателите винаги му прощаваха всичко. А след участието му в конгреса избирателите започнаха да го свързват с битовите партийни проблеми - той е станал отговорен за икономиката, за медицината, а именно от тези области руснаците са най-недоволни.

Избори в Русия при завряна в миша дупка опозиция

Избори в Русия при завряна в миша дупка опозиция

Предрешени избори с предрешен победител

Как руснаците в чужбина гласуваха - във всеки случай не масово.

Изданието Nice Matin, излезе в събота с интересен репортаж под заглавие "Руснаците на Лазурния бряг са призовани да отидат до урните и да изберат депутати".

Тези руснаци, които са Лазурния бряг, бяха призовани да гласуват в много малка секция в консулската служба, официално наречена канцелария, в град Вилфранш-сюр-Мер. Смята се, че руснаците са около 100 хиляди души и би било абсурдно да се очаква в такива условия да гласуват много от тях. При гласуването на измененията на Конституцията миналата година там гласували едва 250 души, отбелязва изданието. За гласуване не е нужно да се представи здравния сертификат с QR-код, който се представя на много обществени места във Франция, а според уверенията на консула Сергей Галактионов всички служители са ваксинирани със "Спутник".

Интересното е, че избирателната секция в Ница е причислена към едномандатния избирателен район в Томск (точно както всички избирателни секции във Великобритания).

Ден преди това Times публикува статия за чувството, с което руските граждани в Ирландия очакват изборите - много от тях разказват, че се чувстват безсилни да променят политическата система в родината си.

Руският е роден език за десетки хиляди жители на Ирландия, но посолството брои 5000 пълнолетни граждани на Русия, пише Times. Около 900 души са гласували на президентските избори през 2018 г. и около 400 на изборите за Дума през 2016 г. Избирателите там са причислени към далечния за тях окръг Алтай.

Александър Бабурин, гросмайстор по шах на Ирландия, който живее на острова от 1993 г., заяви, че няма да отиде да гласува за първи път от своите 54 години. Той не е готов да подкрепи нито един от кандидатите.

Говорител на руското посолство в Дъблин е заявил пред Times, че онези, които очакват фалшификации от изборите, не се интересуват от прозрачността на изборния процес и следват "своя политическа програма".