Протестиращи са разпънали палатки на площад "Франция" в центъра на столицата на Армения - Ереван.

В рамките на обявените от опозицията акции на гражданско неподчинение е парализирано движението в центъра на арменската столица, а полицията задържа демонстранти.

Главните булеварди и улици в центъра на арменската столица са блокирани, съобщи кореспондент на "Интерфакс" в понеделник. Блокирани са улици с барикади от пейки и кофи за боклук.

От време на време полицията успява да ги отблокира, като задържа протестиращите, но улиците биват отново са блокирани от нови групи активисти. Полицията е задържала около 200 демонстранти. "До момента са задържани 189 души по обвинения в неподчинение на законните искания на полицията", заяви пред Интерфакс говорителят на полицията Едгар Яноян.

Опозицията настоява за оставката на министър-председателя Никол Пашинян.

Вчера арменската опозиция обяви денонощни протести. Протестите започнаха с голям митинг на опозицията именно там, ръководен от Ишхан Сагателян, заместник-председател на арменския парламент и член на партията "Дашнакцутюн".

Армения и Азербайджан се разбраха за преговори

Армения и Азербайджан се разбраха за преговори

Лидерите на двете страни се срещнаха в Брюксел

В събота един от лидерите на опозицията, ръководител на партия "Отечество" и бивш директор на Службата за национална сигурност Артур Ванецан заяви, че всички опозиционни сили са обединени около искането за оставката на министър-председателя на Армения Никол Пашинян. Според Ванецан, след като опозицията дойде на власт, ще бъдат предприети мерки за спиране на процеса на едностранни отстъпки на Азербайджан и за задълбочаване на отношенията с Русия. Той заяви също, че въпросът за статута на Нагорни Карабах трябва да остане в дневния ред.

От 17 април насам в Ереван ежедневно се провеждат антиправителствени митинги, шествия и манифестации. Новата вълна от протести в Армения започна след реч на Пашинян в парламента на 14 април, в която той поиска промяна в политиките спрямо статута на Карабах" - "да се снижи летвата" и да се постигне мирно споразумение с Азербайджан.

Азербайджан иска скорошен старт по мирния договор с Армения

Азербайджан иска скорошен старт по мирния договор с Армения

Гледаме на този процес с голяма надежда и там няма нужда да губим време,